latinica  ћирилица
23/11/2022 |  12:35 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Nastavak programa brige o djeci (VIDEO)

Unapređenje ranog rasta i razvoja djece, naziv je okruglog stola koji je organizovalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Okrugli sto - Foto: RTRS
Okrugli stoFoto: RTRS

Obezbijediti dovoljan broj resurskih centara za djecu s poteškođama u razvoju i omogućiti roditeljima dodatne edukacije, samo su neki od zaključaka sa današnjeg okruglog stola u Banjaluci.

Značajan broj djece u ranom periodu života, ne dobija adekvatnu zdravstvenu zaštitu, što dovodi do zastoja i poteškoća u razvoju. Obezbijediti dovoljan broj edukativnih centara, koji bi radili zajedno s djecom i roditeljima, jedan je od prioriteta resornih ministarstava.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Nataša Cvijanović navela je da je potrebno je stvoriti stimulativno okruženje kako bi se razvoj djece ostvario u punom kapacitetu.

- Veliki izazov je raditi sa djecom koja odstupaju od tipičnog razvoja i djecom iz ranjivih kategorija, te ovaj program predstavlja značajnu podršku ravoju mališana iz ovih kategorija - rekla je Cvijanovićeva.

Program podrške djece u razvoju, Vlada Republike Srpske, usvojila je 2016. godine i do sada je ovim programom znatno unaprijeđen sistem brige o djeci u Srpskoj.

- Želimo nastaviti unapređenje brige o djeci u Republici Srpskoj. Vlada Srpske štiti prava djece i porodicama osigurava zaštitu i pomoć, kako bi preuzeli odgovornost za što bolji razvoj djece - istakao je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Milan Latinović.

U posljednjih deset godina podršku kroz strategiju rasta i razvoja djece u Republici Srpskoj i otvaranjem 49 edukativnih centara na području BiH i Republike Srpske, pružio je i UNICEF.

Zamjenik predstavnika Unicefa za BiH Veronika Vaščenko rekla je da je veoma važna podrška razvoju djece od prvog dana njihovog rođenja.

- Cijenimo napore oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite da obezbijede dobre servise podrške djeci i njihovoj porodici - dodala je Vaščenko.

I u narednom periodu poručuju iz ministarstva, nastaviće se raditi na definisanju strategije za besplatno školovanje djece s poteškoćama u razvoju, obezbjeđivanju dovoljnog broja asistenata i formiranju resurskih centara na području Republike Srpske.