latinica  ћирилица
23/11/2022 |  15:02 ⇒ 16:06 | Autor: sputniknews.com

Protesti Srba širom Kosova i Metohije (VIDEO)

U više gradova na Kosovu i Metohiji tokom dana održavaju se protesti zbog trenutne krize na sjeveru KiM izazvane potezima Prištine u vezi sa preregistracijom vozila sa srpskim tablicama na RKS tablice.
Protest Srba na KiM (Foto: Screenshot/Kosovo Online/Youtube) -
Protest Srba na KiM (Foto: Screenshot/Kosovo Online/Youtube)

Okupljanje u Kosovskoj Mitrovici

Nekoliko hiljada žena učestvuje u protestnoj šetnji koja se približava glavnom mostu na Ibru gdje bi trebalo uskoro da počne obraćanje govornika.

Protestna šetnja će ići glavnom gradskom ulicom Kralja Petra i završiti kod glavnog mosta na Ibru odakle će uslijediti obraćanje govornika.

- Јako smo zabrinute ne možemo više da trpimo Kurtijev teror, ne želimo da živimo u getu, da djecu odgajamo u ovakvim uslovima. Želimo da nam deca rastu u miru i slobodi. Ne želimo da nam Kurti uzima novac koji nam je potreban da odgajamo našu djecu. Zašto da nam djecu presreću specijalci sa puškama? - poručeno je juče sa konferenciji za medije Srba sa KiM prilikom poziva na protest.

Srbi sa centralnog Kosova na skupu u Gračanici: Pružamo čvrstu podršku braći i sestrama na sjeveru

Srba koji žive na centralnom Kosovu danas su ispred Doma kulture u Gračanici održali skup podrške Srbima se sjevera Kosova, sa koga je poručeno da su srpski narod na ovim prostorima nikada nije bio ujedinjeniji.

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili srpske zastave i transparent "Srbi sa Kosova i Metohije".

Veliki protestni skup održan je i u selu Gornje Kusce kod Gnjilana.

U jednom od najvećih sela na Kosovu i Metohiji, Gornjem Kuscu, okupilo se više od 5.000 Srba iz Kosovoskog Pomoravlja.
Sa tog skupa poslate su poruke solidarnosti sa sunarodnicima na sjeveru Kosova, a od prištinskih institucija zatraženo je poštovanje dogovorenih sporazuma i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Iako su odnosi srpske i albanske zajednice u Kosovskom Pomoravlju korektni, privremene institucije u Prištini vrše pritisak na institucije srpske zajednice i građane, kao i na njihova prava, navodi se u zajedničkom saopštenju četvorice predsjednika opština sa srpskom većinom u Partešu, Klokotu, Ranilugu i Novom Brdu.