latinica  ћирилица
23/11/2022 |  15:14 ⇒ 15:16 | Autor: SRNA

Gujon: Nastavlja se kampanja pružanja pravne pomoći Srbima iz FBiH

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas u Banjaluci da će kampanja za pružanje pravne pomoći Srbima s imovinom u FBiH biti nastavljena i naglasio da je do sada 10.000 srpskih porodica pokrenulo pravni postupak, čime će više od 57.000 hektara zemlje ostati u njihovom vlasništvu.
Arno Gujon - Foto: SRNA
Arno GujonFoto: SRNA

On je posjetio banjalučku Kancelariju Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, poručivši da je pravo na imovinu jedno od osnovnih ljudskih prava, te da će zato Uprava kojom rukovodi nastaviti da podržava kampanju informisanja Srba prognanih iz Federacije o njihovim imovinskim pravima, saopšteno je iz Uprave.

- Srbi iz FBiH imaju imovinska prava, svoju zemlju, njive i šume, ali zbog usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra mogu da ostanu bez zemlje i da o tome ne budu čak ni obavešteni. Zato smo se angažovali da dopremo do prognanih Srba širom sveta putem ambasada i konzulata, crkava, udruženja građana, medija i društvenih mreža - rekao je Gujon.

On je naveo da kampanju informisanja prognanih Srba kordinisano unazad godinu dana vode Uprava Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije i vojvođanski Fond za izbjegla i raseljena lica.

Gujon se danas sastao i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.