latinica  ћирилица
23/11/2022 |  15:30 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Zakonski rok za sprovođenje posrednih izbora ističe 2. decembra (VIDEO)

U skladu sa Izbornim zakonom BiH posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupšrine BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske sprovode se odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata Opštih izbora 2022. godine, saopšteno je danas iz CIK-a.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

Centralna izborna komisija BiH podsjeća nadležne organe vlasti da rok za provedbu navedenih posrednih izbora ističe 02. decembra 2022. godine.

U skladu sa odrebama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, Centralna izborna komisija BiH provodi aktivnosti na provedbi posrednih izbora. U toku su aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

Zaključno sa današnjim danom Centralna izborna komisija BiH je ovjerila kandidatske liste iz 4 kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda PFBiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona.

Također, Centralnoj izbornoj komisiji BiH su dostavljene kandidatske liste iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Skupštine Kantona 10 i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te su u toku aktivnosti na kompletiranju dokumentacije odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata iz ova tri kantona, kako bi Centralna izborna komisija BiH mogla izvršiti neophodne provjere dostavljenih kandidatskih listi i nominovanih kandidata.

Јoš nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona i Unsko-sanskog kantona.

Narodna skupština Republike Srpske je Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Republike Srpske i trenutno se provode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi Centralna izborna komisija BiH nakon toga mogla pristupiti proceduri provjera kandidatskih listi i nominovanih kandidata.

Na danas održanoj 86. sjednici Centralna izborna komisija BiH je, pored ostalog, ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.