latinica  ћирилица
23/11/2022 |  15:37 ⇒ 24/11/2022 | 12:21 | Autor: RTRS

Prva posebna sjednica NSRS 30. novembra (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske održaće prvu posebnu sjednicu u srijedu, 30. novembra, na kojoj će razmatrati izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske i izbor delegata u Vijeće naroda Srpske, rekao je predsjednik parlamenta Nenad Stevandić.
Kolegijum NSRS (Foto: narodnaskupstinars.net) -
Kolegijum NSRS (Foto: narodnaskupstinars.net)

Nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma u Banjaluci, Stevandić je rekao da će na sjednici biti razmatran izbor potpredsjednika Parlamenta Republike Srpske.

Stevandić je naveo da je početak sjednice zakazan za 12.00 časova.

Stevandić je naveo da svaki poslanik ili poslanički klub može da predloži kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, te da će svaki taj prijedlog koji bude imao većinu biti verifikovan izborom potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Stevandić je rekao da do danas u Parlament Srpske nije stigao nijedan prijedlog za potpredsjednike Narodne skupštine Republike Srpske iz SDS-a, Pokreta za državu, niti iz koalicionih partija koje u poslaničkim klupama imaju Bošnjake i Hrvate, kao ni četvrti prijedlog kandidata iz reda srpskog naroda.

PDP traži da proces za izbor delegata u Domu naroda parlamenta BiH iz Srpske i u Vijeću naroda Republike Srpske bude transparentan, rekao je poslanik te stranke Igor Crnadak.

Crnadak je rekao da se PDP zalaže da svaki od 83 listića bude skeniran i javno objavljen na sajtu Narodne skupštine radi transparentnosti izbora, kao i da je tražio da se sve procedure zamjene mandata moraju završiti do glasanja o izboru delegata.

Govoreći o izboru delegata u Dom naroda parlamenta BiH, Crnadak tvrdi da se još ništa ne zna i da je sve sve potpuno otvoreno.

Opozicija će imati dva kandidata za delegate u Domu naroda parlamenta BiH- Nenada Vukovića iz PDP-a i Želimira Neškovića iz SDS, kaže poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Dodaje da nema ništa protiv da svi poslanici Pokreta za državu budu dio vlasti u Republici Srpskoj. Tvrdi da je Sevlid Hurtić jedini koji će iz ovog pokreta podržati SNSD-ove delegate, iako je Hurtić juče rekao da će oni imati svog kandidata Vojina Mijatovića.

- Ostala četiri poslanika nisu dio dog dogovora. I treba pohvaliti. Pritisak koji je urodio plodom doveo je do toga da SDA neće podržati i prebacio vruć krompir SDP-u. I ta dva poslanika iz SDP neće napraviti istorijsku grešku koja bi stranku skupo koštala i neće dati Dodikovog četvrtog delegata - rekao je Vukanović.

- Mi smo na Klubu donijeli odluku da je Vojin Mijatović naš kandidat i na osnovu toga bi bili degutantni prema tom čovjeku da ne glasamo za njega - istakao je Hurtić.

Ukoliko Centralna izborna komisija Narodnoj skupštini ne dostavi ovjerene kandidatske liste za Dom naroda BiH i Vijeće naroda Republike Srpske, kako bi sjednica mogla biti održana u srijedu, Kolegijum će održati telefonsku sjednicu, i zakazati novi termin održavanja prve posebne sjednice Narodne skupštine.

Povezane vijesti:

Zakonski rok za sprovođenje posrednih izbora ističe 2. decembra (VIDEO)