latinica  ћирилица
23/11/2022 |  16:05 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Mahmuljin se nije odazvao na sudski poziv da ide u zatvor

Osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nije se odazvao pozivu Suda BiH za uručenje uputnog akta za izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine, potvrđeno je iz Suda BiH.
Sakib Mahmuljin - Foto: SRNA
Sakib MahmuljinFoto: SRNA

- Iz Suda BiH su naveli da će preduzeti radnje propisane zakonom kako bi osuđeni Mahmuljin stupio na izdržavanje kazne zatvora - ističe se iz ove pravosudne institucije.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

U Sudu BiH je početkom avgusta rečeno Srni da Mahmuljin nije upućen na izdržavanje kazne zatvora od osam godina jer se, prema obavještenju koje je dostavio njegov branilac, nalazi na liječenju u Turskoj.

Јedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.

Mahmuljin je imao rok do 3. novembra da dostavi potrebnu medicinsku dokumentaciju koju je od njega zatražio sudski vještak, ali ni to nije učinio.

Tokom cijelog sudskog postupka, prvostepenog i apelaciona, Mahmuljin je u Sud dolazio sa slobode.