latinica  ћирилица
23/11/2022 |  18:31 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Zahvaljujući padavinama poboljšano stanje u hidroakumulacijama (VIDEO)

Kiše koje su padale proteklih desetak dana znatno su popravile stanje u hidroakumulacijama.
Hidroakomulacija - Foto: RTRS
HidroakomulacijaFoto: RTRS

U akumulaciji Bileća nivo vode podignut je za više od osam metara i ima trend daljeg rasta.

Trenutni dotok u tu hidroakumulaciju je oko 440 kubnih metara vode u sekundi, što sa ostale dvije akumulacije – Višegrad i Bočac, predstavlja stabilnost u radu sistema.

Slika hidroakmulacije Bileća znatno je izmijenjena u odnosu na period prije deset dana, od kada je u slivnom području rijeke Trebišnjice palo oko stotinu devedeset litara kiše po kvadratnom metru.

Agregati u Hidroelektrani Trebinje 1, koji su, zbog niskog vodostaja, ranije isključeni iz proizvodnje, neće raditi do daljnjeg.

- Trenutno potrebe za angažovanjem agregata u Hidroelektrani Trebinje1 nema, s obzirom na to da imamo pojačane dotoke i u drugim akumulacijama, u HE Višegrad i HE Bočac.

Obezbijeđen je dvadesetčetrvoročasovni rad u Hidroelektrani Dubrovnik, kako bi mogli savladati dotoke u Hidroakumulaciju Trebinje - pojašnjava Milan Mitrović, izvršni direktor za upravljanje sistemom, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici, Trebinje.

Narednih dana stanje bi trebalo da bude dodatno popravljeno, s obzirom na to da se očekuju nove, obilnije kiše.

Nivo vode u hidroakumulaciji Bileća niži je za oko dvanaest metara u odnosu na plan. Međutim, u Hidroelektranama na Trebišnjici kažu da će ispuniti ovogodišnji, rebalansirani plan.

Trenutno, proizvedeno je oko 808 gigavatčasova električne energije, a plan je 866 gigavatčasova.

Nižu proizvodnju u odnosu na prvobitni plan, uslovila je suša i loša hidrologija, i "pokrivanje" proizvodnje za potrebe sistema, u vrijeme kada su termoelektrane bile van pogona.

- To je nekih 93 odsto u odnosu na plan, koji je predviđen elektroenergetskim bilansom za ovu godinu, tako da će Hidroelektrane na Trebišnjicii ovu godinu završiti pozitivno u poslovnom smislu i u smislu proizvodnje - dodo je Mitrović.

Trenutni dotok u hidroakumulaciju Bileća iznosi 440 kubnih metara vode u sekundi, od čega se oko osamdeset pet prevodi tunelom iz Fatničkog polja.