latinica  ћирилица
24/11/2022 |  08:38 ⇒ 08:50 | Autor: SRNA

Donja Gradina biće regionalni centar za istraživanje ustaškog zločina genocida

Direktor Јavne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković izjavila je danas da će Donja Gradina izgradnjom memorijalnog centra postati regionalni centar, osnovno polazište svih istraživanja i mjesto edukacije novih istraživača o ustaškom zločinu genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH.
Donja Gradina: Spomen-obilježje - Foto: RTRS
Donja Gradina: Spomen-obilježjeFoto: RTRS

- Pozdravljam napore i inicijativu rukovodstava Srbije i Republike Srpske za izgradnju memorijalnog centra. Donja Gradina je nepobitan dokaz ustaškog zločina genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH - rekla je Tulekovićeva Srni.

Prema njenim riječima, Donja Gradina je centar istraživanja i izučavanja jedne zloglasne ideologije, svih njenih uzroka, ali prevashodno posljedica.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak, 22. novembra, u Banjaluci da će u mandatu novih vlada Republike Srpske i Srbije početi izgradnja Memorijalnog centra Donja Gradina.

Brnabićeva je istakla da će ovaj izuzetno važan posao voditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković sa timom iz Srpske.