latinica  ћирилица
24/11/2022 |  08:41 ⇒ 09:31 | Autor: SRNA

Nebenzja: Kijev odgovoran za štetu i civilne žrtve u Ukrajini

Civili u Ukrajini ginu i projektili pogađaju stambene zgrade zbog ukrajinskih protivvazdušnih sistema koji su raspoređeni u centrima gradova, pa krhotine tih projektila ili zalutale ukrajinske rakete pogađaju objekte koje Rusija nije gađala, izjavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.
Vasilij Nebenzja (Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY) -
Vasilij Nebenzja (Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY)

On je tokom sjednice Savjeta bezbjednosti UN naglasio da Rusija gađa ukrajinske infrastrukturne objekte kao odgovor na slanje zapadnog oružja Ukrajini.

- Podrivanje borbene sposobnosti ukrajinske vojske, koja prijeti bezbjednosti i teritorijalnom integritetu Rusije, jedan je od ciljeva specijalne vojne operacije /u Ukrajini/ - rekao je Nebenzja.

Nebenzja je napomenuo da Rusija tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, osim ukrajinskih formacija, mora da se bori i protiv članica NATO koje pružaju Kijevu sve vrste vojne podrške i time vode indirektan rat sa Moskvom.

Ruski ambasador istakao je da je EU stavila u stranu ranije mirne ideje i otvoreno krenula putem agresivne vojne alijanse, što dovodi blok bliže nego ikad direktnom učestvovanju u sukobu u Ukrajini.

Nebenzja je dodao da Rusija vodi evidenciju o svim stvarnim dokazima zločina koje su počinile ukrajinske vojne formacije, kao što je to slučaj na teritorijama novih ruskih oblasti koje su privremeno pod kontrolom Ukrajine.