latinica  ћирилица
24/11/2022 |  09:10 ⇒ 11:27 | Autor: RTRS

Nastavak sezone grijanja u Banjaluci pod znakom pitanja

Iz banjalučkog preduzeća Eko toplane saopšteno je da je od 1. januara upitan nastavak sezone grijanja u Banjaluci zbog poskupljenja energenata, kao i kompletnog poslovanja, te da je Gradu ponovo upućen zahtjev za povećanje cijena od 59 odsto.
Eko toplane - Foto: RTRS
Eko toplaneFoto: RTRS

Kako navode osim navedenih poskupljenja, uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama utvrđenim u februaru 2018. godine, Eko toplane Banjaluka od januara postaju nelikvidne, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabave energent, kao ni da obezbijede nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije.

- Kada je riječ o poskupljenjima, u odnosu na 2018. godinu, kada su utvrđene još uvijek aktuelne cijene potrošnje toplotne energije, do danas bilježimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46 odsto, dok je cijena električne energije porasla za 100 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu. Troškovi mazuta, u odnosu na 2018. godinu porasli su za 88 odsto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131 odsto - navedeno je u saopštenju.

Iz Eko toplane su naveli da su u cilju rješavanja ovoga problema, u martu 2022. godine, uputile zahtjev Gradu Banjaluka za korigovanje cijena krajnjim potrošačima.

- Nakon što smo dobili negativan odgovor i nastavili da poslujemo u otežanim okolnostima, sada smo došli u situaciju da se poslovanje ovog privrednog društva dovodi u pitanje - navode iz Eko toplane.

Grad je tada Eko toplanama odobrio subvenciju od dva miliona KM (iako je do kraja godine bila potrebna subvencija od četiri miliona KM), od kojih je za sada isplaćen jedan milion. Kako navode, ova subvencija bila je djelomično rješenje problema kako bi Eko toplane prebrodilr krizu do početka sezone grijanja.

- Kako je u međuvremenu došlo do dodatnih povećanja cijena svih troškova, a Eko toplane su do sada uspjevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su potrošene, došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem nećemo biti u mogućnosti da poslujemo nakon 31. decembra 2022. godine, samim tim ni da obezbijedimo grijanje za oko 60.000 naših sugrađana - navodi se u saopštenju.

S obzirom na navedenu situaciju, Eko toplane su ponovo uputile zahtjev regulatoru, Gradu Banjaluka, za korigovanje cijena, koje bi u skladu sa porastom svih navedenih troškova, trebalo da budu uvećane za 59 odsto, naveli su iz ovog preduzeća.

Iz Eko-toplana navode da, ukoliko nadležni i odbiju njihov zahtjev, očekuju ili odobrenje novih subvencija ili kombinaciju povećanja cijena i subvencija, s obzirom na to da je ovo, kako kažu, jedini način da se ne ugroze sezona grijanja u Banjaluci i poslovanje preduzeća.