latinica  ћирилица
24/11/2022 |  11:01 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Oko 11 miliona KM za lijekove za rijetke bolesti

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokrenuo je otvoreni postupak za nabavku posebnog programa lijekova za rijetke bolesti za narednu godinu, a vrijednost nabavke je oko 11 miliona KM sa PDV-om.
Fond zdravstvenog osiguranja - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranjaFoto: RTRS

Za narednu godinu planirana je nabavka devet lijekova za osam rijetkih oboljenja, među kojima su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip dva i četiri, Gošeova bolest tip jedan, Gošeova bolest tip jedan ili tri, Hanterov sindrom, Morkio A sindrom, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema.

- S obzirom na to da potpisani ugovori za ovu godinu ističu u januaru naredne godine, FZO je već sada pokrenuo novu proceduru da bi se pravovremeno obezbijedili lijekovi za ove rijetke bolesti i za 2023. Na ovaj način u Srpskoj se obezbjeđuje kontinuitet dostupnosti nekih od najsavremenijih dostupnih lijekova za oboljele od rijetkih bolesti - saopšteno je iz FZO.

Riječ je, kako navode iz FZO, uglavnom o izuzetno skupim lijekovima, pa trošak za oboljele od cistične fibroze godišnje iznosi više od šest miliona KM.

- Vjerujemo da će biti zainteresovanih dobavljača koji ispunjavaju sve potrebne kriterijume u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, te da će nabavka biti uspješno realizovana u predviđenim rokovima. FZO nastoji da u okviru raspoloživih sredstava osiguranicima obezbijedi što veći broj novih lijekova, naročito za najugroženije kategorije - navode iz Fonda.

FZO je u julu potpisao ugovore sa dobavljačima o nabavci lijekova za rijetke bolesti za ovu godinu, odnosno za šest mjeseci ove godine, a nabavljeni lijekovi se isporučuju Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske i dostupni su pacijentima koji imaju odgovarajuće medicinske indikacije da ih primaju.

Potrebe za lijekovima za rijetka oboljenja, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske predlaže UKC, odnosno Komisija za rijetke bolesti, dok Program lijekova donosi Fond uz saglasnost resornog ministarstva.

FZO niz godina oboljelima od rijetkih bolesti u potpunosti finansira lijekove i druga prava iz zdravstvenog osiguranja, a sada su im dostupne neke od najnovijih i najefikasnijih terapija u svijetu, koje do ove godine osiguranicima nisu bile dostupne u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Njihova nabavka i finansiranje je omogućeno zahvaljujući ranijim dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, na osnovu inicijative sadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika. Ova oblast uređena je sada i novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske - pojasnili su iz FZO.