latinica  ћирилица
24/11/2022 |  12:17 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Stevandić: Obilježavanje 25. novembra - diskriminacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je obilježavanje 25. novembra kao takozvanog dana državnosti u dijelu FBiH diskriminacija i pokušaj nametanja nečega što nije rezultat ni dogovora, ni volje svih naroda u BiH.
Nenad Stevandić - Foto: SRNA
Nenad StevandićFoto: SRNA

- Ako slavite nepostojeći datum, nepostojeći praznik kojeg nema u zakonu i ustavu, onda dovodite u pitanje legalnost i sve ono što je u Ustavu BiH - rekao je Stevandić Srni.

On je naveo da je to nametanje za građane u Republici Srpskoj igranje vatrom.

- Što se tiče nas iz Republike Srpske, mi ćemo slaviti samo ono što je usaglašeno sa sva tri naroda i oba entiteta, sve drugo je nelegalno. Ako žele u Federaciji da slave, mi im nećemo smetati - istakao je Stevandić.

Smatra da je zakon o praznicima u Bih moguće donijeti isključivo kompromisom sva tri naroda i oba entiteta, te da sve drugo neće biti uvaženo.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.