latinica  ћирилица
24/11/2022 |  13:25 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Upozorenje: Lažni policijski rukovodioci pokušavaju prevariti građane

Radio-televizija Republike Srpske i Nezavisne novine, ali i drugi mediji u Srpskoj, dobili su mejl u kojem se nepoznata osoba lažno predstavlja kao policijski rukovodilac iz BiH, iznoseći lažne tvrdnje i zahtijevajući dostavljanje određenih podataka. Federalna uprava policije upozorila je građane na to da nepoznata osoba ili više njih, predstavljajući se kao policijski rukovodioci, pokušavaju prevariti građane kako bi preduzeli određene aktivnosti na štetu svoje imovine.
Tastatura - Foto: RTRS
TastaturaFoto: RTRS

- Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. fišing kampanje usmjerene prema građanima BiH. U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama preduzetim od strane nepoznatog počinioca radi izvršenja prevare - naveli su iz FUP-a.

Kako dodaju, u prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primalaca u BiH, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba ili osobe predstavlja kao policijski službenik neke od policijskih agencija u BiH.

- Nepoznata osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u poruci navode kako se primalac poruke sumnjiči za krivično djelo, te za to traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, kako bi preduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, kako bi on preduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute nepoznate osobe ili osoba - naveli su iz FUP-a.

Federalna uprava policije ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione bezbjednosti korisnika interneta u BiH i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada su u pitanju internetske prevare.

RTRS/Nezavisne novine