latinica  ћирилица
24/11/2022 |  14:25 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Brnabić: Ne očekuje se da Evropska komisija postupi po preporukama Evropskog parlamenta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne očekuje da će Evropska komisija postupiti po preporukama Evropskog parlamenta, u kojima se od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji i da dođe do međusobnog priznavanja sa takozvanim Kosovom, jer ne vidi nijedan pravni osnov za to.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs)

Brnabićeva je rekla da usvojene preporuke nemaju snagu rezolucije i da Evropska komisija može da ih uzme u obzir i postupa po njima, ali može i suprotno.

Ona je istakla da misli da te preporuke nisu u interesu Srbije, niti fer, te dodala da su one "politički signal određenih evroparlamentaraca".

Brnabićeva je navela da je sigurna da te preporuke nisu ni u skladu sa međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Ona je rekla da nema očekivanja da će Evropska komisija postupiti po njima, prije svega, zato što mora biti statusno neutralna i zato što postoji pet država članica EU koje ne priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova, prenijeli su beogradski mediji.

S druge strane, istakla je Brnabićeva, to što piše u preporukama se ne nalazi u pregovaračkom okviru, koji je u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 i koji daje preciznu metodologiju za pregovaranje.

- Možete nazadovati samo ako nemate značajan napredak u oblasti vladavine prava i ništa drugo. Taj okvir sasvim jasno stavlja kao definiciju da je usklađivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU mora biti postepeno i treba da bude sto odsto u trenutku kada se pristupi EU - napomenula je Brnabićeva.

Ona je podsjetila sve poslanike Evropskog parlamenta koji su glasali za te preporuke da Srbiji još nije otvoreno poglavlje 31 /o usklađivanju spoljne politike/.