latinica  ћирилица
24/11/2022 |  15:11 ⇒ 15:12 | Autor: SRNA

Mazalica: Obilježavanje 25. novembra - gaženje BiH

Svako ko obilježava 25. novembar kao državni praznik čini ti nezakonito budući da ga parlament BiH nije usvojio, izjavio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je rekao da svaki izabrani i imenovani zvaničnik ili strani diplomata koji prisustvuje njegovom obilježavanju "gazi po BiH", jer je, kako je naveo, suština BiH upravo u tome da je ona kompleksna.

- BiH je nastala na osnovu dogovora i samo kao takva može funkcionisati - rekao je Mazalica za Srnu.

On je doao da 25. novembar nije i ne može biti dan državnosti BiH, ne samo zato što formalno nije priznat kao praznik ni kroz jednu BiH instituciju, već i zato što se kosi sa suštinom i karakterom BiH kao državne zajednice.

- U praksi je svaki dan državnosti bilo koje zemlje na svijetu onaj dan vezan za nastanak države, ali kao moderne države, sa kontinuitetom unutrašnjeg uređenja od tog dana pa do danas. Nebitno kad je nastala srednjevjekovna Bosna, ni Bosanski pašaluk u okviru Otomanske imperije, ni Kondominijum BiH u okviru Austrougarskog carstva, pa je nebitno ni kad je nastala BiH zasjedanjem ZAVNOBiH-a i postala dijelom socijalističke Јugoslavije - naglasio je Mazalica.

Kako je dodao da sve te države, ni BiH u okviru njih, nisu imale državno uređenje sa kojim današnja dejtonska BiH ima kontinuitet.

- Današnja BiH je sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, od kojih oba imaju svoj državotvorni i ustavnopravni kontinuitet od svojih dana nastanka, pa do 21. novembra 1995. godine i dalje nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma - podsjetio je on.

Mazalica je naveo da oba entiteta i danas imaju zakone i druge akte na snazi koji su usvojeni prije potpisivanja Dejtona, te da se prema Ustavu moraju usaglasiti o svakom prenosu nadležnosti na zajedničke institucije.

- Pojedinačno mogu zaustaviti odluke najvišeg organa BiH Predsjedništva, ako član Predsjedništva iz tog entiteta uloži veto - naglasio je Mazalica.

Mazalica je istakao da je federalni model kakav postoji u BiH posebna vrsta državnog uređenja koja entitetima omogućava da zadrže svoj državotvorni i ustavnopravni subjektivitet i oni su zapravo nosioci suvereniteta.

Prema njegovim riječima, dan državnosti BiH bi stoga mogao biti samo 21. novembar 1995. godine, kada je nastala ovakva BiH, ali samo pod uslovom da se oko toga usaglase zajedničke institucije.

- Iako imam članove porodice koji su bili delegati na zasjedanju ZAVNOBiH-a, elementarno poznavanje istorije i prava mi ne dozvoljava ni jedan argument u prilog odluci da se 25. novembar proglasi državnim praznikom - rekao je Mazalica.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a 25. novembar obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH. Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.