latinica  ћирилица
24/11/2022 |  15:20 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Merkel: Nisam mogla da utičem na Putina

 Bivši njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je željela da sazove razgovore Evrope i ruskog predsjednika Vladimira Putina u godini prije vojnog napada na Ukrajinu, ali da nije bilo mogućnosti da utiče na ruskog lidera na kraju svog mandata.
Angela Merkel - Foto: Screenshot
Angela MerkelFoto: Screenshot

Merkelova je rekla "Špiglu" da su ona i francuski predsjednik Emanuel Makron planirali da organizuju nezavisni format za razgovore Putina sa Evropskim savjetom 2021, što je bilo posljednje ljeto njenog mandata.

- Ali, više nisam imala snagu da to poguram, jer su svi znali: ona odlazi na jesen - izjavila je Merkelova.

Ona se povukla iz politike poslije 16 godina na vlasti u Njemačkoj, nakon izbora u septembru 2021. godine i nakon što je u decembru predala ovlaštenja Olafu Šolcu iz Socijaldemokratske unije.

Prisjećajući se svoje posljednje posjete Moskvi u avgustu 2021, Merkelova, koja tečno govori ruski, rekla je "Špiglu": "Osjećaj je bio jasan - u smislu političke moći, gotovi ste. Za Putina je važna samo moć".

Komentarišući svoj odlazak sa političke scene, ona je rekla da je "došlo vrijeme za novi pristup" jer njena vlada nije ostvarila napredak, ne samo u Ukrajini, nego i kada je riječ o sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji.