latinica  ћирилица
24/11/2022 |  15:47 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Banjaluka: Eko toplane traže poskupljenje ili adekvatnu subvenciju (VIDEO)

Banjalučke Eko toplane ponovo su od Grada zatražile odobrenje za formiranje nove cijene grijanja.
Eko toplane - Foto: RTRS
Eko toplaneFoto: RTRS

Ovo je peti takav zahtjev od početka godine, a ovaj put Eko toplane traže poskupljenje od čak 59% ili adekvatnu subvenciju.

Ne bude li dogovora, navode, od prvog januara grijanja neće biti. Iz Gradske uprave im odgovaraju da su zahtjevi neutemeljeni i da Banjaluka neće ostati bez gijanja.

Svi ulazni parmetri, objašnjavaju u Eko toplanama, poskupjeli su od 60 do 180 odsto, pa drugačije ne može.

Upravo zato Gradskoj upravi upućen je peti zahtjev od početka godine. Ovaj put traži se odobrenje za poskupljenje od čak 59 odsto. Ove godine, priznaju, Grad je odobrio subvenciju od dva miliona maraka, duplo manju od tražene. Ali do sada je, kaže, isplatio tek milion.

Gradonačelnik je, međutim, za novi zahtjev imao dvije riječi – neozbiljno i neodgovorno: "Najaviti da je grijanje ugroženo i to bez odluke Upravnog odbora i konsultacije sa Gradom, koji je suvlasnik 49 odsto, je krajnje neozbiljno i neodgovorno prema Gradu i građanima Banjaluke."

Da bi do poskupljenja došlo, zeleno svjetlo mora da da savjetodavno tijelo Gradske uprave.

Nove cijene grijanja danas je dobilo i Istočno Sarajevo. Gradska skupština odobrila je poskupljenje od 35 odsto, ali i novi tarifni model.

Građanima Doboja su takođe ispostavljene nove tarife. Tako, tokom sezone, grijanje za stanovništvo po metru kvadratnom košta 3.62 KM, a za privredu 4.82 KM.

O zahtjevu banjalučkih Eko toplana Grad bi trebalo da da odgovor naredne sedmice. Trenutno je na jednoj strani Gradska uprava, koja razmatra interne uštede, povećanje cijena i novu subvenciju.

A s druge strane Eko toplane koje navode – ne bude li dogovora, od 1. januara nema ni grijanja.