latinica  ћирилица
24/11/2022 |  18:02 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Na bolovanje samo sa preporukom ustanove koja ima ugovor sa Fondom (VIDEO)

Fond zdravstvenog osiguranja u martu ove godine donio je novi Pravilnik kojim se utvrđuje da bolovanje mogu da preporuče samo zdravstvene ustanove koje imaju ugovor sa Fondom.
Bolovanja po novom Pravilniku - Foto: RTRS
Bolovanja po novom PravilnikuFoto: RTRS

Uredba je uvedena zbog bolje kontrole bolovanja, ali je napravila probleme onima koji se liječe u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Trudnice u Republici Srpskoj u buduće ne mogu na trudničko bolovanje na osnovu nalaza i preporuke ginekologa iz privatne zdravstvene ustanove ako ta ustanova nema ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja.

Novom uredbom, navode iz Fonda, definisano je da se bolovanje može otvoriti samo kada u medicinskom nalazu jasno bude definisano da lice nije sposobno za rad: "Napominjemo da se ovdje ne dovodi u pitanje stručnost ljekara u privatnim zdravstvenim ustanovama, niti kvalitet pružanja zdravstvene usluge, već Fond nastoji da unaprijedi ovu oblast i da generalno zaštiti prava osiguranika, budući da Fond ne može da obavlja kontrole u zdravstvenim ustanovama koje nemaju ugovor sa nama. Takođe, zdravstvene ustanove predlažući bolovanje za osiguranike, a da pri tome nemaju ugovor sa nama, direktno utiču na trošak bolovanja i stavljaju se u istu ravan sa ugovorenim zdravstvenim ustanovama."

Dio ljekara smatra da se na ovaj način dodatno opterećuju njihove kolege koje rade na primarnom nivou, ali i same trudnice koje na mjesečni pregled moraju ići dva puta.