latinica  ћирилица
25/11/2022 |  10:22 ⇒ 10:23 | Autor: SRNA

Crnković: Protivljenje BiH za Hrvatsku puki poziv na unapređenje skladišta

Predsjednik Udruženja "Grin tim" iz Novog Grada Mario Crnković ocijenio je da nije realno očekivati da će Hrvatska odustati od ideje da radioaktivni i drugi opasni otpad smjesti na granicu sa BiH, uz samu rijeku Unu, te da je krajnje zabrinjavajuća poruka da protivljenja iz BiH doživljavaju kao puke pozive za unapređenje projekta.
Mario Crnković - Foto: RTRS
Mario CrnkovićFoto: RTRS

On je naglasio da ovo u jednu ruku govori o licemjerstvu donosioca odluka u Hrvatskoj koji ignorišu volju građana s obje strane granice, a u drugu ruku o tom da BiH ne radi dovoljno dobro na zaštiti interesa više od 250.000 svojih građana.

- Dok Hrvatska organizuje novinarske obilaske Nuklearne elektrane Krško, diplomatija BiH spava zimski san, bez naznaka kada bi se mogla probuditi. Osim toga, prostor za brigu ostavlja i namjera da bez precizno definisanih rokova, akcioni plan za pravnu odbranu BiH radi isti Pravni tim kom je trebalo više od godinu i po dana za izradu prvobitnog dokumenta - rekao je Crnković Srni.

On je ukazao da, ukoliko toliko sporo BiH realizuje uvodne aktivnosti, ostaje otvoreno pitanje koliko će vremena preostati za pripremu i podnošenje tužbe. Pominjane građanske tužbe su posljednja opcija, jer BiH sa svim svojim mehanizmima, mora uraditi svoj posao.

- Vidljivo je to kroz, prije svega, to što je Trgovska gora politička odluka, ignorisanje kako BiH, tako i građana, i svih drugih alternativnih opcija, kroz tokove novca uloženog u propagandno djelovanje, kroz novac pripremljen za lomljenje otpora građana Dvora, kao i kroz strateške planove postupanja - rekao je Crnković.

On smatra da su manipulacije o temi da li Hrvatska planira skladište ili odlagalište na Trgovskoj gori postale krajnje degutantne.

- To je ništa drugo do bacanje prašine u oči. Hrvatska je uradila sva potrebna `istraživanja`, iz kojih su zaključili da je jedino Trgovska gora, odnosno granica sa BiH dovoljno dobra za izgradnju skladišta. Budući da tvrde kako nemaju nijednu drugu `dovoljno kvalitetnu` lokaciju za skladiše, jasno je i da neće postojati, jer odlagalište zahtijeva strože kriterijume, s obzirom na to da je to objekat za konačno smještanje radioaktivnog otpada - rekao je Crnković.

On je naveo i da kada se na sve to još dodaju sva novčana ulaganja za realizaciju ovog katastrofalnog nauma, dođe li radioaktivni i drugi opasni otpad na Trgovsku goru, on tu ostaje u nasljeđe budućim generacijama.

- Naše je da to zaustavimo na vrijeme, a ne da se nadamo da će Hrvatska sama od sebe odustati, jer sama od sebe - neće - poručio je Crnković.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško skladišti na lokaciji Trovska gora, u opštini Dvor na samoj granici sa BiH.

Direktor Hrvatskog fonda za finansiranje razgradnje radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane "Krško" Јosip Lebegner izjavio je juče da sve prigovore iz BiH u vezi sa lokacijom Trgovska gora doživljava kao način da se ovaj projekat unaprijedi i da će BiH biti uključena sa prijedlozima.