latinica  ћирилица
25/11/2022 |  10:34 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Košarac: Obilježavanje 25. novembra - promocija kršenja Dejtonskog sporazuma

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da obilježavanje 25. novembra kao "državnog praznika" predstavlja manifestaciju političkog nasilja nad pripadnicima srpskog naroda, kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH, i promociju kršenja osnovnih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Proglašavanje nekadašnjeg Dana ZAVNOBiH-a, praznika iz doba Titove Јugoslavije, za tzv. 'Dan državnosti' ove i ovakve BiH tragikomično je, apsurdno i vrijeđa inteligenciju svakog Srbina u ovoj zemlji. Bošnjaci proslavljaju praznik države iz koje su na silu izašli, raspisujući neustavni, nelegalni i nelegitimni referendum protiv volje Srba. To mogu samo oni koji su skloni da falsifikuju i sopstvenu i tuđu istoriju i oni koji ne žele i neće da poštuju Ustav ove zemlje i da uvaže volju jednog od tri konstitutivna naroda u BiH - poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a, naglasio je da, nakon sinoćnjeg prijema kojeg su u sarajevskoj Vijećnici priredila dva člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, Srbi s radošću treba da dočekaju i s ponosom da proslave 9. januar, Dan Republike Srpske.

- Јoš jednom bih pozvao sve strane diplomate, koji su sinoć bili u Vijećnici, da nam se pridruže na proslavi Dana Republike Srpske i da na taj način pokažu da poštuju i prava i slobode srpskog naroda. Njihov dolazak istovremeno bi značio da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, da neće da ruše ustavni poredak i da žele da doprinesu očuvanju trajnog mira i stabilnosti u ovoj zemlji - rekao je Košarac.

On je dodao da jedino Srbi u Republici Srpskoj, koji obilježavaju 21. novembar kao dan zaključivanja i parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokazuju da uvažavaju političku realnost u BiH.

- Žalosno je da američka administracija, koja Dejtonski mirovni sporazum smatra jednim od svojih najvećih spoljnopolitičkih uspjeha u istoriji, čestita 25, a prećuti 21. novembar. To je svakako loša poruka koja ohrabruje one političke snage koje žele da sruše Ustav BiH i odbacuju svaki pokušaj dogovora predstavnika tri naroda - upozorio je Košarac.