latinica  ћирилица
25/11/2022 |  10:53 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Dodik: Lažni praznik BiH - antifašizam po sarajevskom modelu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da 25. novembar nije tzv. "Dan državnosti BiH", čak ni svojom simbolikom on to ne bi mogao biti i da su svi u BiH, a nisu, pristali da se taj datum obilježava kao takav.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ako nema AVNOЈ-a, a nema, onda nema ni ZAVNOBiH-a na koji se političko Sarajevo godinama poziva - poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je srpski narod u antifašističkoj borbi podnio najveće žrtve i tu činjenicu ne treba dokazivati, ali izgleda da je nekima stalo da dokazuju antifašističku prošlost svog naroda koja je i te kako bila, i jeste upitna.

- Nepodnošljivo je da potomci onih koji su bili pripadnici handžar divizije, poput Bakira Izetbegovića, hrvatsko cvijeće kako su ih zvali, danas govore o ZAVNOBiH-u i antifašističkoj prošlosti svog naroda, a ja, čija su oba djeda bila u partiznaskom pokretu, kao eto ne njegujem antifašističke vrijednosti. I ne samo ja, nego hiljade srpskih porodica koje su potomci žrtava fašizma - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je to antifašizam po sarajevskom modelu u kojem Republika Srpska ne može i neće učestvovati.

- Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović sinoć govori o obnovi bosanske državnosti, a ja ga pitam kad je ona postojala da bi se obnavljala i da li je ZAVNOBiH bio izolovan događaj od AVNOЈ-a kojim je nastala država koja je devedesetih godina prošlog vijeka nestala - istakao je Dodik.

u izjavi za Srnu naglasio da je srpski narod ponosan na svoju anitfašističku prošlost, na žrtve koje su utkane u onu državu u kojoj smo živjeli do 90-ih godina i građanskog rata u kome se ona raspala.

- Sada se pozivati na samo jedan segment stvaranja te države koje nema je i licermjerno i pokazuje kako naši susjedi gledaju na prošlost, kako nedavnu, tako i tu iz Drugog svjetskog rata. Svi koji su 25. novembar čestitali kao tzv "Dan državnosti" ili se pridružili prijemu koji tradicionalno organizuju samo političari u FBiH trebalo bi da znaju da prisustvuju lažnom prazniku BiH o kojem na iskrivljen način za svoje potrebe govore politički prvaci muslimanskog naroda - konstatovao je predsjednik Republike Srpske.