latinica  ћирилица
25/11/2022 |  11:14 ⇒ 13:40 | Autor: SRNA

Cvijanović: Prvog marta 1992. godine srušene tekovine 25. novembra

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da stanovnici BiH danas žive u dejtonskoj ustavnoj postavci, koja je donijela mir i uspostavila ustavnopravni i politički sistem u BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Iako tu dejtonsku ustavnu realnost pojedini uporno nastoje ignorisati, moja obaveza je da se pridržavam i ustava i zakona, i tako ću se ponašati i kao srpski član Predsjedništva BiH, kao što sam se pridržavala i na svim prethodnim funkcijama koje sam obavljala - poručila je Cvijanovićeva.

Na pitanje Srne da prokomentariše činjenicu da se u Republici Srpskoj proslavlja dan kada je parafiran Dejtonski sporazum i uspostavljen mir, a u FBiH 25. novembar, Cvijanovićeva je odgovorila da BiH nema zakon o praznicima kojim bi se utvrdio, između ostalog, i dan državnosti ili nacionalni praznik, o čemu je javnost mogla slušati u sinoćnjim izlaganjima Denisa Bećirovića i Željka Komšića.

- Stari ideali i stari datumi srušeni su tragičnim sukobima koji su se dešavali početkom 90-tih i to od onih koji se danas pozivaju na tekovine ZAVNOBiH-a. Prvog marta 1992. praktično su i simbolički srušene tekovine 25. novembra i zato nijedan od ta dva datuma nije, niti može biti zajednički praznik u BiH - poručila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva.