latinica  ћирилица
25/11/2022 |  12:24 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

U Moskvi konferencija Geopolitika i savremene prijetnje međunarodnoj bezbjednosti (VIDEO)

Fond za podršku javne diplomatije Aleksandra Mihajloviča Gorčakova u partnerstvu sa Republičkim Centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske održava međunarodnu naučno-praktičnu konferenciju "Geopolitika i savremene prijetnje međunarodnoj bezbjednosti: instrumenti i mehanizmi uticaja".
Konferencija u Moskvi (Foto: kojic.milorad) - Foto: Facebook
Konferencija u Moskvi (Foto: kojic.milorad)Foto: Facebook

Cilj konferencije je stručna diskusija o savremenim instrumentima i mehanizmima uticaja na geopolitičkog protivnika, koji generišu širok spektar izazova za sistem bezbednosti na globalnom i regionalnom nivou u uslovima širenja neonacizma i rusofobije na evropskom kontinentu, o uticaju globalizacionih procesa na širenje radikalizma i o pretnjama međunarodnog terorizma.

Među planiranim temama su i pitanja zloupotrebe međunarodnog prava i vođenja informacionog rata na globalnom nivou.

Sud BiH i dalje je na kursu bošnjačke politike, kako ratne, tako i poratne, što se konačno mora promijeniti, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

- Svjedoci smo krajnje bezobraznog odnosa prema srpskim žrtvama i odsustva svake vrste empatije prema njihovim porodicama. Pravosuđe na nivou BiH, po svemu sudeći, ostalo je dosljedno preovladavajućem mišljenju u većem dijelu međunarodne javnosti o `Srbima zločincima` i `Bošnjacima žrtvama`, što se mora konačno promijeniti - rekao je Kojić koji učestvuje na konferenciji posvećenoj geopolitičkom aspektu savremenih problema međunarodne bezbjednosti.