latinica  ћирилица
25/11/2022 |  12:35 | Autor: SRNA

Ekonomska saradnja Beograda i Pariza bilježi odlične rezultate

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Senata Francuske Žerar Larše saglasili su se danas da se odnosi dvije zemlje intenzivno razvijaju i da ekonomska saradnja bilježi odlične rezultate.
Žerar Larše i Aleksandar Vučić (Foto: instagram/buducnostsrbijeav) -
Žerar Larše i Aleksandar Vučić (Foto: instagram/buducnostsrbijeav)

Tokom razgovora sa Laršeom o unapređenju srpsko-francuske saradnje, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije, Vučić je istakao da je Francuska jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije, sa kojom je vezuju prijateljstvo i istorijska bliskost, saopštila je pres-služba predsjdnika Srbije.

- Našu privrednu saradnju karakterišu sve veća trgovinska razmena roba i usluga, kao i značajna ulaganja francuskih kompanija u srpsku privredu, koja su proširena na realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata, od kojih neki imaju status projekata od nacionalnog značaja - naveo je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu realizovati nove francuske investicije u Srbiji i zahvalio Francuskoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu.

Vučić je upoznao Laršea o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji i napomenuo da Beograd ostaje posvećen dijalogu kao jedinom mehanizmu za pronalaženje kompromisnog rješenja, kao i održavanju mira i stabilnosti u regionu.

- Cijenimo aktivan pristup Francuske i očekujemo razumijevanje za naš stav da se primjene svi postojeći sporazumi, a, prije svega, dio koji se odnosi na formiranje zajednice srpskih opština, što je od ključnog značaja za bezbjednost i normalan život srpske zajednice na Kosovu i Metohiji - istakao je Vučić.

Sagovornici su se saglasili da se odnosi dvije zemlje intenzivno razvijaju i da ekonomska saradnja bilježi odlične rezultate.

Larše je rekao da je evidentno da se iskreno prijateljstvo i povjerenje, koje su međusobno izgradili predsjednici Emanuel Makron i Aleksandar Vučić, pretače u strateško partnerstvo dvije zemlje.

On je naglasio da evropski put Srbije nema alternativu i izrazio spremnost Francuske da se ubrza dinamika priključenja Srbije EU.