latinica  ћирилица
25/11/2022 |  12:52 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Proslava 25. novembra primjer licemjerja i revizionizma

Član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać ocijenila je da je proslava 25. novembra primjer licemjerja, istorijskog revizionizma i iskrivljavanja činjeničnog stanja.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

- Na primjeru obilježavanja 25. novembra kao praznika u jednom dijelu BiH mogu se jasno vidjeti suštinski problemi u funkcionisanju ove zemlje čiji se korijeni nalaze u licemjerju, istorijskom revizionizmu i distorziji činjeničnog stanja, a sve zajedno u svrhu ispunjenja političkih ciljeva dominantne političke agende jednog od tri konstitutivna naroda – bošnjačkog - rekla je Novaković Bursać Srni.

Prema njenim riječima, licemjerno je proslavljati taj dan kao praznik, a suštinski raditi sve protiv onoga za šta su se tadašnji učesnici zasjedanja ZAVNOBiH-a zalagali i borili – od razbijanja Јugoslavije, nepriznavanja konstitutivnosti naroda kao temelja BiH, naziva naroda koji ovdje žive, pa do brisanja naziva sarajevskih ulica nekad zvanih po dr Vojislavu Đedi Kecmanoviću, predsjedniku Predsjedništva ZAVNOBiH-a ili Radi Vranješević, ženi čija je fotografija simbol tog događaja koji je imalo i ima vrlo jasnu poruku.

- Istorijski revizionizam koji se dešava povodom ovo događaja ima za cilj stvaranje matrice o nekakvoj obnovi državnosti BiH koja nije bila ni u primisli tadašnjih učesnika ZAVNOBiH-a, osim kao dio jugoslovenske zajednice, kao što ni ustanak u BiH nisu digli ni suštinski nosili nekakvi `građani` nego pripadnici srpskog naroda koji su se borili da sačuvaju gole živote pod ustaškom i nacističkom najezdom čijim se poštovaocima i članovima upravo nazivaju neke ulice u Sarajevu - podsjetila je Novaković Bursać.

Ona je konstatovala da zanemarivanje činjenice da se ovaj dan ne proslavlja u Republici Srpskoj, kao i zanemarivanje drugih razloga nezadovoljstva jednog ili dva konstitutivna naroda u ovoj zemlji nije put izgradnje povjerenja i funkcionisanja BiH, te dodala da što prije to shvate predstavnici bošnjačkog naroda, da su veće šanse da BiH opstane i profunkcioniše.

- Kada se na gomili iskrivljenih činjenica gradi praznik, onda ni obraćanje visokih zvaničnika tim povodom ne može da bude drugačije do gomile izvrnutih i netačnih navoda kakve je iznio Željko Komšić koji je i sam po sebi simbol izvrtanja činjeničkog stanja u BiH jer se predstavlja kao hrvatski član Predsjedništva BiH, iako ga Hrvati u ovoj zemlji nisu izabrali - napomenula je Novaković Bursać.

Ona je navela da je iz njegovog obraćanja vrijedno izdvojiti jedino pokušaj pozivanja da se prestane sa praksom podaničkog ponašanja, što bi bilo prikladno da je izgovoreno pred ogledalom ili na partijskim sastancima stranaka sa sjedištem u Sarajevu, dok je izrečeno ovim povodom i u javnosti moglo da, kod mislećih ljudi u ovoj zemlju, izazove samo lagani ili izraženi smijeh.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.