latinica  ћирилица
25/11/2022 |  13:29 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Svečana akademija povodom 60 godina Elektrotehničkog fakulteta; Viškoviću uručena povelja (FOTO/VIDEO)

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjaluci, svečanom akademijom - obilježio je 60 godina postojanja i rada. Za šest decenija, 2.700 studenata steklo je diplomu, upravo na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Da ETF parira vodećim visokoškolskim ustanovama u svijetu - dokaz su kadrovi, koji su se ovdje školovali, a karijeru gradili na prestižnim svjetskim univerzitetima.
Јubilej ETF-a (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Јubilej ETF-a (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Studirati na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci zahtijevalo je dosta odricanja. Ali uz dobru organizaciju i volju za učenjem svi ispiti su položeni - pričaju najbolji studenti. Ali, tu nije kraj njihovom učenju.

- Već sam upisao master na našem fakultetu i zaposlio sam se kao asistent, a planiram dalje da se usavršavam na akademskom nivou u narednim godinama - istakao je Bojan Bilatović student generacije ETF-a, UNIBL.

Nina Stefanović koja je diplomirala na ETF-u istakla je da svoju budućnost vidi u Srpskoj.

- Voljela bih da pomognem svojoj zemlji, tako što ću ostati i pomoći da se razvija. Voljela bih da se ovdje zaposlim - dodala je ona.

Aleksandar Јelić, apsolvent na ETF-u, kaže da mu je želja da ostane na fakultetu i da mlađim generacijama prenosi stečeno znanje.

Vlada Srpske već je obezbijedila najsavremeniju opremu banjalučkom ETF-u, kako bi se poboljšali uslovi učenja, studenatima, koji su po završetku školovanja kompetentni i konkurentni na tržištu rada širom svijeta. Za izuzetan doprinos razvoju ove obrazovne ustanove, mandataru za sastav nove Vlade, Radovanu Viškoviću - uručena je povelja, na svečanoj akademiji.

- Da školujemo ljude koji mogu da uzmu ulogu i brigu o privredi i o našoj Republici Srpskoj. Budite uvjereni, da ćemo posvetiti pažnju kadrovima - da upisne liste ne budu ograničene. Ako treba, radićemo i nove zgrade - rekao je Višković.

Gajanin je istakao da u narednom periodu, uz podršku republičkih vlasti, treba stvoriti još bolje uslove za studiranje na banjalučkom Elektrotehničkom fakultetu, čiji su studenti po završetku školovanja kompetentni i konkurentni na tržištu rada Republike Srpske, regiona i cijelog svijeta.

- Elektrotehnički fakultet ima dugu tradiciju i kvalitetan nastavni kadar, te se njegovi studenti zapošljavaju u prestižnim IT kompanijama Srpske i svijeta. Želimo da najbolje studente nakon okončanja školovanja zadržimo na Elektrotehničkom fakultetu i u akademskoj zajednici Univerziteta - rekao je Gajanin

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Zoran Đurić naglasio je da ova visokoškolska ustanova danas uspješno radi i školuje kadar potreban za industriju.

- Bez obzira na brojne probleme s kojima se susrećemo, pokušavamo da odgovorimo zahtjevima privrede - naveo je Đurić i dodao da ovaj fakultet svake godine upisuje između 130 i 180 studenata.

Elektrotehnički fakultet u Banjaluci se razvio iz Elektrotehničkog odsjeka Tehničkog fakulteta u Banjaluci, osnovanog 1962. godine, a do sada je na ovom fakultetu diplomiralo više od 2.000 studenata.