latinica  ћирилица
25/11/2022 |  13:50 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Predata inicijativa za opoziv predsjednika SO Novi Grad (VIDEO)

Deset odbornika opozicije u Skupštini opštine Novi Grad podnijeli su prijedlog za opoziv predsjednika Skupštine opštine Zorana Kukavice člana Ujedinjene Srpske.
Predaja inicijative (Ustupljena fotografija) -
Predaja inicijative (Ustupljena fotografija)

Povod za ovu inicijativu je udaljavanje osam odbornika opozicije sa nastavka 16.sjednice, koja je održana početkom novembra.

Na sjednici Skupštine opštine Novi Grad ,4.novembra, njen predsjednik Zoran Kukavica izrekao je mjeru udaljenja sa sjednice Igoru Taborinu odborniku opozicije. Ista mjera je izrečena još sedmorici odbornika opozicije na drugom nastavku sjednice. S obzirom da je bio obiman dnevni red usledio je i treći nastavak kada je obezbjeđenje zabranilo opozicionim odbornicima da učestvuju u radu sjednice.

- U posljednje vrijeme na neki način sjednice su odvijane u smjeru da se odbornicima opozicije zabrani da adekvatno i u skladu s poslovnikom raspravljaju o tačkama dnevnog reda - kaže Mladen Šumar, predsjednik OO SDS-a.

Milanko Mihajilica predsjednik OO PDP-a i narodni poslanik naveo je da je uvjeren da će oni obezbjediti većinu za opoziv Kukavice.

- Naš cilj je formiranje nove parlamentarne većine - dodao je on.

Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Zoran Kukavica naglašava da nije prekršen poslovnik niti statut SO kada su opozicioni odbornici udaljeni sa zasjedanja.

- Ne znam po čemu smo prekršili poslovnik o radu, jer niko nije tražio izjašnjavanje po navodnoj povredi. Moram da napomenem što se tiče potpisa njihovih zbog javnosti da je minimum 14 ruku potrebno za smjenu predsjednika SO Novi Grad - istakao je Kukavica.

Skupštinsku većinu,od 27 odbornika, u Novom Gradu ima SNSD sa koalicionim partnerima.Ističu da neće podržati inicijativu opozicionih odbornika za smjenu predsjednika SO ako se nađe na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja.

- Mi se kao odgovorna politička partija bavimo temama vezanim za interese naših građana. Za izgradnju infrastrukture na području naše opštine i podizanju života i standarda na nivou naše lokalne zajednice - smatra Pavle Agbaba odbornik SNSD-a.

Načelnik opštine Miroslav Drljača naglašava da od samog konstituisanja skupštine opozicioni odbornici djeluju destruktivno.

- Ono što je specifično za rad skupštine od njenog formiranja do današnjeg dana da 11 odbornika opozicije sve radi kako bi usporili redovan i uredan rad Skupštine opštine - istakao je Drljača.

Kaže da je na njegov zahtjev drugi nastavak sjednice Skupštine opštine obezbjeđivala i policija.

- Za to se odlučio jer su opozicioni odbornici najavili, ako budu spriječeni, da će nasilno učestvovati u radu pomenute sjednice - zaključio je Drljača.