latinica  ћирилица
25/11/2022 |  14:02 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Dodik: Tražiću da se vrati nadležnost za Izborni zakon na nivo Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je danas u Istočnom Sarajevu amabasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova, koji je zahvalio na pozivu da prisustvuje svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsjednika Republike.
Dodik - Kalabuhov - Foto: RTRS
Dodik - KalabuhovFoto: RTRS

- Predsjednik Dodik istakao je da Srpska cijeni činjenicu da ambasada Rusije i ruski ambasador sa posebnim uvažavanjem pristupaju obilježavanju svih važnih događaja za Republiku Srpsku, te da se u tome ogleda i dobra saradnja i odnosi Srpske i Rusije - saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

Dodik je upoznao ruskog ambasadora da je u Republici Srpskoj u toku konstituisanje vlasti, i da će u narednom periodu biti nastavljene sve aktivnosti koje su do sada provođene.

Predsjednik Republike je naglasio da će tražiti da se vrati nadležnost za Izborni zakon BiH na republički nivo, što će omogućiti da Republika Srpska putem Republičke izborne komisije sprovodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika Srpske, a ne Centralna izborna komisija BiH koja nema pravo na to ni po Ustavu i zakonu.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Predsjednik Srpske istakao je da je sve više pritisaka na Republiku Srpsku za uvođenje sankcija Rusiji, kao i o NATO integracijama, ali da Srpska čvrsto stoji pri svojim stavovima.

On je poručio da svi Srpsku moraju da tretiraju kao ravnopravnog partnera, poštujući njenu ustavnu poziciju.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da u jednom dijelu BiH pokušavaju kroz obilježavanje nepostojećih praznika da stvore priču koja samo doprinosi većim podjelama u BiH, i da te datume ne priznaju ni srpski ni hrvatski predstavnici.

Tokom sastanka razgovarano je i o drugim aktuelnim temama u Republici Srpskoj, BiH i regionu.