latinica  ћирилица
25/11/2022 |  14:11 | Autor: SRNA

Krstić: Srbi ambasadori nisu i neće obilježavati 25. novembar

Nametanje 25. novembra kao "državnog praznika BiH" nastavak je uzurpatorskih aktivnosti bošnjačke politike koju sve vrijeme mandata bez zadrške sprovodi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, ocijenila je za ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.
Milica Ristović Krstić - Foto: RTRS
Milica Ristović KrstićFoto: RTRS

- Turkovićeva vrlo dobro zna da ambasadori iz reda srpskog naroda nisu i neće obilježavati ovaj i slične datume sve dok se ne usvoji zakon o državnim praznicima. Na kraju krajeva, pozivanje da se obilježi praznik socijalističke zemlje koju su Bošnjaci direktno rušili i koja im nije odgovarala, krajnje je neprimjereno i licemjerno - izjavila je Krstićeva za Srnu.

Ona je rekla da je Ambasada BiH u Atini zaprimila, kao i svake godine do sada, dopis Turkovićeve u kojem, između ostalog, poziva diplomatsko-konzularna predstavništva da "razvijaju svijest o važnosti" dana državnosti.

-Smatram da je ovaj dopis krajnje neprikladan, a navodi u njemu neistiniti. Nikakav kontinuitet sa nepostojećom ratnom republikom BiH ne postoji, te se Turkovićeva uzaludno trudi da ga uspostavi šaljući ovakve dopise i tumačeći Ustav kako njoj odgovara. BiH u kojoj živimo nastala je u Dejtonu 21. novembra 1995. godine - rekla je Krstićeva.

Krstićeva je dodala da je za Srbe zaposlene u amabasadi BiH u Atini, danas običan radni dan, dok zaposleni iz reda druga dva naroda iz BiH praznuju.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a - 25. novembar obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.