latinica  ћирилица
25/11/2022 |  14:19 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Izvjesni projekti o razmjeni energetski raspoloživih kapaciteta Srpske i Mađarske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su sa Mađarskom u toku razgovori o zajedničkim projektima u vezi sa energetskom zajednicom.
Mlorad Dodik  i Viktor Orban - Foto: Twitter
Mlorad Dodik i Viktor OrbanFoto: Twitter

Dodik je rekao da je mađarski premijer Viktor Orban na nedavnom sastanku iznio prihvatljivu ideju da se oformi jedna energetska zajednica u koju bi, za početak, bile uključene Mađarska, Srbija i Republika Srpska.

- Mogli bi se zajednički dogovarati kako bi jedni drugima mogli pomagati - pojasnio je Dodik na Јahorini, odgovarajući na novinarsko pitanje koje se odnosilo na izvoz viška električne energije iz Republike Srpske u Mađarsku, za koju bi Srpska zauzvrat dobijala naftu i naftne derivate.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima mogućnost da gardi nove energetske objekte, da ima viška električne energije, te da bi sigurno sa partnerima, poput Srbije i Mađarske mogla da sklapa dogovore koji ne bi štetili nikome.

- Razgovori na tu temu se vode, oni još nisu finalizovani, ali postoje određene konture tog dogovora. Kada dođemo do konačnih rješenja mi ćemo o tome obavijestiti javnost - kaže Dodik.