latinica  ћирилица
25/11/2022 |  14:28 ⇒ 14:31 | Autor: TANЈUG

Sijarto: Americi koristi recesija u Evropi

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocijenio je danas da Sjedinjenim Američkim Državama koristi recesija u Evropi.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

- Prelazak evropske ekonomije u recesiju je dobra vijest za američku ekonomiju i izgleda da bi Amerika od toga mogla da ima koristi - rekao je Sijarto mađarskim novinarima, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, situacija u Evropi je "žalosna", jer "Evropska komisija prilično koči" priliv investicija u zemlje članice EU.

- Evropska unija pravi patetične pokušaje da ukoči investicije u zemlje članice. Investicije su jedini način da se izbjegne recesija usred rata u Ukrajini i sankcija Rusiji - rekao je Sijarto, prenijela je agencija MTI.

On je dodao da je Mađarska koristila investicije kao ključnu ekonomsku injekciju nakon pandemije korone i da su investicije neophodne da se održi rast privrede.

- Dostizali smo rekorde prethodnih godina, ali smo mogli da izvučemo i više investicija da ih Evropska komisija nije blokirala - rekao je Sijarto.

Sijarto je istakao da Evropska komisija blokira Mađarsku da dobije novac na koji ima pravo i da je čak sprečava da koristi svoj novac da otvara nova radna mjesta.