latinica  ћирилица
25/11/2022 |  15:06 ⇒ 16:30 | Autor: SRNA

Dodik: BiH je propala i neodrživa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da današnje obilježavanje tzv. dana državnosti BiH u FBiH predstavlja potpuno licemjerje i laž, i pokazuje da BiH ne može opstati.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je podsjetio da je u Mrkonjić Gradu bio ZAVNOBiH, ali da Јugoslavije više nema, te upitao kako onda može ostati dio onoga čega nema više.

On je istakao da je BiH propala i neodrživa zemlja u kojoj nema perspektive i koja opstaje na percepciji moći SAD i Velike Britanije.

- U BiH danas nema dogovora o praznicima zbog toga što se BiH nije dogovorila između onih koji žive u njoj, nego je nametnuta - izjavio je Dodik novinarima na Јahorini.

On je dodao da u razgovoru sa Nijemcima postavi pitanje zašto zadržavaju BiH koja je nemoguća, a da je njihov odgovor da ona mora opstati kao multietničko društvo.

- Onda ih ja pitam, kada ste ujedinjavali Istočnu i Zapadnu Njemačku, zašto niste ujedinili Istočnu Njemačku sa Poljskom i onda napravili multietničko društvo kada vam je stalo do toga - rekao je Dodik.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bih.