latinica  ћирилица
25/11/2022 |  15:16 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Kako je izgledala ljubav Banjaluke i FK Borac kroz istoriju? (VIDEO)

Približava se obilježavanje stote godišnjice osnivanja najvećeg simbola našeg grada, Fudbalskog kluba Borac.
Trofeji Borca - Foto: RTRS
Trofeji BorcaFoto: RTRS

Upravo vođeni idejom o jednom ovako važnom jubileju, podsjećamo na najistaknutije momente kluba, ali i detalje koji su manje poznati, jer uvijek u priče o ljubavi jednog kluba i grada, može mnogo toga da stane.

O Borcu je mnogo toga kroz njegovih dostojanstvenih 96 godina postojanja rečeno.

Banjaluka je sve te godine živjela sa svojim klubom. Srce Borca, Gradski stadion, svjedok je skoro svemu što je voljeni klub grada na Vrbasu prošao.

Novinar i pisac Tomislav Tomo Marić, kaže, cijeli život mu je vezan za Borac i njegov stadion.

- Јa sam prvi put 1957. godine kročio na stadion Borca. Gledao sam utakmicu Borac-Lokomotiva i sjećam se da su Banjalučani pobijedili sa 1:0. Kao novinar pratio sam Borac po svijetu, bio sam njegov direktor kada je osvojen Mitropa Kup, kao i svjedok kada je pobijeđena velika Crvena zvezda i osvojen Kup Јugoslavije - opisuje Marić.

Baš u ono vrijeme kada je Banjaluka prolazila tranziciju iz male kasabe u mali/srednji evropski grad, s početka 20. vijeka, kreće i priča o Borcu.

Kao i sve velike priče iz tog doba, i ova je rođena u kafani.

Aprila 1926. u jednom od najljepših objekata u gradu, na inicijativu mladih i proletera uz savjete publiciste i narodnog heroja Veselina Masleše, koji je i kum Borca, osnovan je Radnički sportski klub Borac. Krajem iste godine imao je preko 50 članova.