latinica  ћирилица
25/11/2022 |  15:42 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Kojić optužio Zapad za raspirivanje ukrajinskog sukoba

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica (Milorad Kojić govorio je o sličnosti rata u BiH 1992-1995. i aktuelnog sukoba u Ukrajini. U intervjuu za Rusku gazetu, Kojić je podsjetio da je raspad Јugoslavije i krvave sukobe izazvala zapadna međunarodna zajednica.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić za cilj Zapada u Јugoslaviji naziva "uništenje ozbiljnog konkurenta". Tada je neprijatelj igrao na "istorijska vjerska trvenja" između pravoslavaca, katolika i muslimana. Ove svađe su podgrevale SAD, Velika Britanija i Nemačka, siguran je srpski stručnjak.

Slično, Zapad je "posebno kreirao" projekat ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Kojić je podsetio da je 1992. godine, na početku rata u BiH, anglosaksonska štampa pisala o "genocidu Bošnjaka od strane Srba".

- Istu stvar vidimo i sada na primjeru "slučaja u Buči" i drugih, kada se rusko vojno osoblje neosnovano optužuje od Zapada za zverstva. Ne provode se istražne radnje, ne traže se dokazi - zaključio je Kojić.

Politikolog Timofej Bordačev je ranije primjetio da političari i državni lideri u razgovoru sa "šaljivdžijama" mogu da kažu nešto što ne mogu zvanično da kažu.

Bordačev je primjetio da takav fenomen postaje popularan.

Izvor: osnmedia.ru