latinica  ћирилица
25/11/2022 |  17:43 | Autor: SRNA

Doboj: Zatražen pritvor za bivšeg pripadnika HVO-a

Okružno javno tužilaštvo u Doboju zatražilo je pritvor za bivšeg pripadnika HVO-a Svjetlana Kostadinovića, optuženog za ratni zločin nad srpskim civilima u Brodu, jer se ne pojavljuje pred dobojskom Okružnim sudom.
Sud u Doboju - Foto: RTRS
Sud u DobojuFoto: RTRS

Tužilac Mersiha Mehmedagić rekla je u obrazloženju zahtjeva za pritvor da se optuženi u više navrata nije pojavio pred Sudom da se izjasni o krivici, kao ni na danas zakazanom ročištu, prenosi Birn.

Okružno tužilaštvo Doboj tereti Svjetlana Kostadinovića, bivšeg pripadnika vojne policije 101. Bosansko-brodske brigade HVO-a da je mučio, prisiljavao na prinudni rad i nečovječno postupao prema civilu srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je krivična djela počinio u Brodu između maja i jula 1992. godine u logorima koji su nalazili u staroj zgradi Stanice javne bezbjednosti i na stadionu Fudbalskog kluba "Polet".

Branilac optuženog Siniša Lopandić usprotivio se prijedlogu za određivanje pritvora, navodeći da se Kostadinović ne nalazi u bjekstvu nego da izbjegava pojavljivanje pred Sudom u Doboju.

Prema podacima dobojskog tužilaštva, Kostadinović živi u Njemačkoj.

Okružni sud u Doboju će naknadno donijeti odluku o pritvoru.