latinica  ћирилица
25/11/2022 |  18:29 ⇒ 26/11/2022 | 17:42 | Autor: RTRS

Federacija slavi praznik bivše Јugoslavije - države koje su se odrekli (VIDEO)

Koliko je BiH podijeljeno društvo vidi se i na primjeru praznika.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Federacija danas obilježava takozvani Dan državnosti BiH. Odlučili su se da to bude na dan ZAVNOBiH-a, a upravo su oni njene tekovine srušili 1. marta '92.

Tada je na referendumu, ignorišući volju Srba, odlučeno da BiH istupi iz Јugoslavije čime su otvorena vrata za ratne sukobe.

Dok iz Sarajeva šalju čestitke i sazivaju skupove, u Republici Srpskoj je običan, radni dan.

BiH još nema Zakon o praznicima, ali i pored toga, u Federaciji koju pretežno naseljavaju Bošnjaci, proslavlja se Dan državnosti BiH. Na ovaj dan, 25. novembra '43. prvi put zasjedao je ZAVNOBIH i tada je odlučeno da Narodna Republika BiH bude sastavni dio tadašnje države, a da apsurd bude potpun, proslavljaju ga oni koji su bili najveći zagovornici izlaska iz Јugoslavije, skoro pet decenija kasnije.

- I sad oni pričaju o nekom antifašizmu, ali sve je ovdje izokrenuto. Ne možemo se mi oko toga dogovoriti jer se BiH nije dogovorila između onih koji žive u njoj jer je nametnuta kao takva. Sve što bih mogao da kažem rekao sam u prošlosti a govoriću i u budućnosti. Ovo je neodrživa propala zemlja. U njoj nema perspektive i šanse da se ona održi - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Republika Srpska obilježila je dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 21. novembra a zvaničnici podsjećaju da je riječ o datumu kada je završen sukob u BiH.

- Stari ideali i stari datumi srušeni su tragičnim sukobima koji su se dešavali početkom 90-tih i to od onih koji se danas pozivaju na tekovine ZAVNOBiH-a. Prvog marta 1992. praktično su i simbolički srušene tekovine 25. novembra i zato nijedan od ta dva datuma nije, niti može biti zajednički praznik u BiH - kategorična je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

 - Јa koliko znam iz istorije, danas je Dan ZAVNOBIH-a. Nisam znao da Federacija još njeguje i proslavlja taj dan. Ovo nije nikakav Dan državnosti BiH. Dejton je dan državnosti. Mi priznajemo Dejton i to je za nas praznik što se tiče BiH - istakao je mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

I danas iz Federacije pokušava se nametnuti 25. novembar kao datum koji bi navodno trebalo da ukazuje na zajedništvo u BiH.

Međutim, dio plana su i provokacije, kako se često nazivaju potezi političara iz Sarajeva. Јoš aktuelni premijer Federacije Fadil Novalić pojavio se u Mrkonjić Gradu na polaganju vijenaca. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio je da posjeti Banjaluku.

- Zanimljivo je da je Željko Komšić za prvu neslužbenu posjetu u inostranstvu izabrao Banjaluku. To je najobičniji provokator i folirant, koji nema šta da traži u Banjaluci. To samo govori koliko je to izazivački, primitivno, koliko je neozbiljno. Srbi ne prihvataju priču o državnosti BiH - zaključio je Dodik.

Kako se na obilježavanje 25. novembra gleda iz Republike Srpske, a kako iz Federacije teško je i očekivati da će zaživjeti Dan državnosti i zakon o praznicima na nivou BiH.

Јoš aktuelna ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković čestitala je praznik ambasadorima i konzulima BiH ali i pozvala na obilježavanje 25. novembra.

Međutim, takozvani Dan državnosti većinom se obilježava u diplomatskim predstavništvima kojim upravljaju bošnjački kadrovi.

Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav navodi da će ignorisati instrukciju.

- Ono što je problematično u navedenoj instrukciji jeste to što se poziva na zakone takozvane Republike BiH a ovaj put moram da naglasim da mi nismo ambasadori Republike BiH već Dejtonske Bosne i Hercegovine, tri ravnopravna konstitutivna naroda i samo na tim principima spremni smo razgovarati. Svaki drugi način komunikacije predstavlja provokaciju i ne vodi nas nigdje - kaže Milisav.

I 27 godina od potpisivanja Dejtona BiH nema ni zakon o praznicima a i ono što ima većinom je nametnuo neko drugi.

Najbolji primjer je zastava kojom je danas okićeno Sarajevo u čast odluka koje su stvorile državu iz koje su Bošnjaci prvi digli ruku da izađu.