latinica  ћирилица
25/11/2022 |  20:09 | Autor: sputniknews.com

Bocan-Harčenko reagovao na tvrdnje Išingera o Kosovu: To nije istina

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko odbacio je tvrdnje Volfganga Išingera da je inicijativa "trojke" iz 2007. o uređenju odnosa Beograda i Prištine po modelu dvije Njemačke propala zbog šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- To nije istina. Ruski stav o kosovskom pitanju se uvijek zasnivao na tome da rješenje treba da odgovara interesima Beograda. Taj principijelan pristup je u više navrata javno naglasio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov - naveo je Bocan-Harčenko, reagujući na objavu nemačkog diplomate i nekadašnjeg predstavnika EU u posredničkoj "trojci" međunarodne Kontakt grupe na Tviteru.

Bocan-Harčenko je pojasnio da Inicijativa, o kojoj govori Volfgang Išinger, zvanično nikada nije pokrenuta u ime "trojke", iako je razmatrana kao jedna od radnih opcija.

- Gospodin Išinger treba odlično da zna da srpska strana nije podržala taj plan. Stav Beograda je do danas dosljedan i temelji se na međunarodno-pravnim načelima i rezoluciji 1244 SB UN - poručio je ruski ambasador.

Ambasador dalje podsjeća da tu opciju nije prihvatila ni Priština.

- Јoš prije pregovora "trojke" Zapad je obećao kosovskim Albancima da će podržati jednostrano proglašenu "suverenizaciju" pokrajine, ako kompromis sa Beogradom ne bude postignut. Kad je već obećano ono za čime se žudi, ko će pristati na manje od toga? Štaviše, model "dvije Nemačke" je u Prištini izazvao odbojnost, pošto ne bi se asocirao na "perspektivu definitivnog razgraničenja između strana", nego na njihovo ponovno ujedinjenje, kao što je to bio slučaj sa Saveznom Republikom Nemačkom i Nemačkom Demokratskom Republikom" - rekao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador ocjenjuje da "krajnje čudno izgledaju pokušaji Volfganga Išingera – danas uobičajeni na Zapadu – da za sve optuži Rusiju, praveći se da bi bez nje bilo moguće da se preko noći riješi kosovsko pitanje, spriječi jednostrano proglašenje "nezavisnosti" Prištine i, kao rezultat, balansiranje pokrajine na opasnoj liniji, a koje i sada traje".

Išinger je u četvrtak na Tviteru objavio da ga raduje činjenica da se osnovna ideja prijedloga "trojke" iz 2007. sada razmatra u okviru francusko-njemačke inicijative, uz tvrdnju da je taj prijedlog "trojke" propao krajem novembra 2007. zbog Sergeja Lavrova.