latinica  ћирилица
25/11/2022 |  22:32 | Autor: SRNA

Božinović: Rapidno raste broj migranata na zapadnobalkanskoj ruti

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da je u posljednje vrijeme rapidno počeo da raste broj migranata na zapadnobalkanskoj ruti.
Migranti (foto: Služba za poslove sa strancima) -
Migranti (foto: Služba za poslove sa strancima)

- Suočavamo se s jednim novim trendom povećanih migracija na koje EU mora naći odgovore - izjavio je Božinović nakon vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU.

Sastanak je sazvan zbog krize na srednjomediteranskoj ruti i spora između Italije i Francuske u vezi sa prihvatom migranata spašenih na moru, a sve veći izazov je i zapadnobalkanska ruta, na kojoj se bilježi veliki porast broja migranata.

Božinović očekuje da će Evropska komisija izići s akcionim planom za zapadnobalkansku rutu početkom decembra, prenose hrvatski mediji.

Ako se EU unija ne postavi zajednički prema pitanju migracija i ako se ne donesu odgovarajući dokumenti, prije svega novi pakt o migracijama i azilu, Božinović smatra da će se onda ići od krize do krize.

Evropska komisija je prošle sedmice objavila akcioni plan za srednjomediteransku rutu s nizom mjera čiji je cilj smanjiti broj ilegalnih prelazaka preko Sredozemlja i pojačati solidarnost između država članica.

Božinović je rekao da se Zagreb zauzima za to da se svi migranti registriraju, ne samo na spoljnim granicama EU nego da u to treba uključiti i susjedne zemlje iz regiona.

On je dodao da se moraju poštovati obaveze preuzete kroz bilateralne sporazume s EU, prije svega one o readmisiji, povratku migranata u države iz kojih su došli.

Božinović smatra da je jedan od većih razloga zašto je došlo do porasta migrantskog pritiska na zapadnobalkanskoj ruti "liberalizacija viznog režima u Srbiji i BiH".