latinica  ћирилица
26/11/2022 |  08:54 ⇒ 09:48 | Autor: RTRS

Četvrti horski festival "Dani Sloge"

Prve večeri u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice nastupili su Srpsko pjevačkog društvo "Sloga" i Kamerni hor - smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Festival Dani Sloge - Foto: SRNA
Festival Dani SlogeFoto: SRNA

Tokom četiri dana festivala publici se predstavljaju horovi iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Srpsko pjevačko društvo "Sloga", od osnivanja 1888. godine do danas, svojom pjesmom okuplja pravoslavni narod u Sarajevu. Godinama unazad bogati kulturni život Sarajeva kao jedino društvo koje organizuje horski festival.

Ovogodišnji festival horskog pjevanja, kao i prethodne dvije godine, posvećen je obilježavanju 150 godina od osveštanja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Profesor Predrag Đoković održaće predavanje na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu danas u 13.00 časova, A od 19.00 časova koncert će održati hor Hrama Svetog Save iz Beograda, SPD "Јedinstvo" iz Kotora, te crkveni hor "Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški" iz Trebinja.

Posljednjeg dana festivala, 27. novembra, u 9.30 časova biće služena ligurgija u Sabornoj crkvi u Sarajevu, a pjevaće svi horovi festivala.

Svi koncerti biće održani u Sabornoj crkvi u Sarajevu, a ulaz je besplatan.