latinica  ћирилица
26/11/2022 |  11:47 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Srpska na pravom putu vojne neutralnosti poručeno sa naučno-stručne konferencije (VIDEO)

Republika Srpska se nalazi u okviru BiH koja se svrstava na stranu onih koji nisu na putu NATO alijanse. Iako postoji dobra saradnja sa predstavnicima ovog vojnog bloka, ne postoji nijedan dokument u kom se BiH pridružila NATO savezu, jedan je od zaključaka naučno-stručne konferencije održane u Banjaluci.
Konferencija o temi: Vojni savezi ili vojna neutralnost" - Foto: RTRS
Konferencija o temi: Vojni savezi ili vojna neutralnost"Foto: RTRS

Srpska bi trebalo da zadrži neutralan stav, istakao je profesor Miloš Šolaja. Podsjeća da je neutralnost jedan od oblika bezbjednosti, ima pravni status i definisan je međunarodnim konvencijama.

- Republika Srpska čvrsto stoji na stavu vojne neutralnosti i to nije ugrađeno u posljednje dokumente koji govore o nekim reformama a koje se odnose na to za bezbjednosnu saradnju u okviru evrope i ne prejudicira budući status - rekao je Šolaja.

Mirko Okolić zamjenik ministra odbrane BiH ističe za sada samo saradnju sa NATO i ništa više.

- Sve ono što je do sada rađeno, programskim aktima je takvog karaktera da nigdje ne prejudicira da je BiH u NATO - dodaje on.

Zvaničan stav Srbije jeste vojna neutralnost i Republika Srpska odnosno BiH, ne bi trebalo da posluži alijansi NATO saveza za ostvarivanje njenih ciljeva u svijetu, poruka je učesnika iz Beograda.

- Sa druge strane BiH nema razloga da se uplete u igru velikih i da svojim žrtvama doprinese ostvarivanju njihovih agresivnih ciljeva - smatra Petko Rašević urednik časopisa Bezbjednosni forum, Beograd.

Mislim da BiH sada i nije vrijeme, dodaje Šolaja, da se u nekom smislu pristrasnosti izjašnjava jer je to više za dnevno-političku upotrebu nego što govori o realnom strateškom opredjeljenju na osnovu unutrašnjih odnosa kakvi su danas.

Republika Srpska jedan je od faktora odlučivanja u Bosni i Hercegovini i mora se poštovati njen stav, jedan je od zaključaka konferencije.