latinica  ћирилица
26/11/2022 |  14:02 | Autor: SRNA

Vučević: Situacija na Kosovu i Metohiji i dalje veoma napeta

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje veoma napeta, jer je mnogo otvorenih pitanja.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

- Srbi su zabrinuti jer se ne zna kakav je sledeći korak /predsjednika Vlade samoproglašenog Aljbina/ Kurtija, koji je pokazao da donosi ne baš racionalne odluke i da nije čovek dogovora - rekao je Vučević.

On je istakao da je mnogo otvorenih pitanja koja čekaju odgovore od, kako kaže, onog najtežeg u vezi sa statusom Kosova i Metohije, pa do vraćanja Srba u institucije, raspisivanja izbora u četiri opštine na sjeveru pokrajine i fundamentalnog zahtjeva Srbije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

"Nadam da će svi, i srpska i albanska strana i međunarodna zajednica te odgovore tražiti u Formatu dijaloga. Sve drugo nije dobro ni za jednu ni za drugu i za treću stranu", rekao je Vučević za TV "Pink".

Vučević je istakao da je Vojska Srbije hrabra i odlučna da ispuni sve zadatke koje dobija od državnog vrha, ali da Srbija uvijek nastoji da se do rješenja dođe putem dijaloga, dogovora i kompromisa.

Novi ministar odbrane Srbije ocijenio je da je potrebno jačati odbrambene kapacitete i povećavati broj pripadnika Vojske Srbije, jer je ona najsnažniji odvraćajući faktor prema nedobronamjernima.