latinica  ћирилица
26/11/2022 |  15:08 ⇒ 15:48 | Autor: B92

Zašto utakmice Svjetskog prvenstva traju tako dugo?

Svjetska fudbalska federacija na ovom šampionatu pokušava da preciznije kontroliše broj minuta u kojima je utakmica zaustavljena.
Engleska - Iran (Foto: EPA-EFE/Neil Hall) -
Engleska - Iran (Foto: EPA-EFE/Neil Hall)

Poslije uvodnih utakmica prvog kola Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru, jedan od glavnih utisaka je koliko mečevi traju i u prvih pet utakmica, ukupna sudijska nadoknada vremena iznosila je oko 85 minuta.

Duel Engleske i Irana, na primjer, trajao je nevjerovatnih 117 minuta i 16 sekundi, što je čini najdužom utakmicom grupne faze u istoriji Mundijala.

To je djelimično posljedica povrede iranskog golmana Alireze Bejrananda, koji je pretrpio potres mozga poslije teškog sudara na početku utakmice.

Svjetska fudbalska federacija na ovom šampionatu pokušava da preciznije kontroliše broj minuta u kojima je utakmica zaustavljena.

Meč u kojem je Saudijska Arabija na senzacionalan način pobijedila Argentinu, produžen je za sedam minuta u prvom i za skoro 14 minuta u drugom poluvremenu.

Razlozi za zaustavljanje utakmice su obično različiti: povrede, konsultacija VAR sobom, izmjene, kazne i crveni kartoni.

Tu je i ponašanje nekih igrača koji namjerno oduglovače na terenu sa izvođenjem prekida.

Pjerluiđi Kolina, predsjednik sudijske komisije FIFA, potvrdio je prošle nedjelje da je sudijama naloženo da precizno prate izgubljeno vrijeme tokom utakmica Katara.

Sličnu akciju FIFA je pokušala da sprovede u praksi na prethodnom Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.

- Pokušali smo da budemo precizniji u nadoknadi izgubljenog vremena tokom utakmica i zato vidimo šest, sedam ili čak osam minuta - rekao je on novinarima uoči početka turnira u Kataru i dodao - Razmislite o tome: ako postignete tri gola za jedno poluvrijeme, vjerovatno ćete izgubiti četiri ili pet minuta između slavlja i ponovnog pokretanja.

Rezultat ovog novog pristupa FIFA bilo je obaranje nekoliko rekorda.

Analitičari sajta OptaDŽo, specijalizovanog za fudbalsku statistiku, izračunali su na kojih pet mundijalskih utakmica je bilo najviše nadoknade vremena, uz napomenu da je FIFA ovu vrstu podataka bilježila od 1966.

Zanimljivo je da je svih pet mečeva sa najdužom nadoknadom odigrano već sada na startu Mundijala u Kataru.

Engleska - Irana, prvo poluvrijeme (13:59 minuta)
Argentina - Saudijska Arabija, drugo poluvrijeme (13:53)
Engleska - Iran, drugo poluvrijeme (13:05)
SAD - Vels, drugo poluvrijeme (10:32)
Senegal - Holandija, drugo poluvreme (10:03)

Uzevši u obzir ove podatke, ne čudi što su neki od golova padali u dubokim nadoknadama vremena.

Iranac Mehdi Taremi je gol iz penala u porazu od 6:2 protiv Engleske dao kada je sat pokazivao 102 minuta i 30 sekundi.

To je u ovom trenutku najkasnije postignut gol u regularnom toku utakmice u istoriji svjetskih prvenstava.

Blizu ovog rekorda bio je Holanđanin Dejvi Klasen, koji je postigao gol kada je štoperica pokazivala 98 minuta i 17 sekundi.

Dužina utakmica izazvala je brojne komentare korisnika društvenih mreža, a neki navijači su pohvalili pokušaje FIFA da smanji izgubljeno vrijeme.

Ipak, ima i onih koji kažu da to vodi nepotrebno dugim utakmicama.

Ova promjena bi svakako trebalo da natjera svakog navijača da dva puta razmisli da li će napustiti utakmicu prije nego što se čuje posljednji sudijski zvižduk.