latinica  ћирилица
26/11/2022 |  16:28 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

UKC-u Srpske: Održana trodnevna edukacija iz oblasti trijaže pacijenata (VIDEO)

U UKC-u Republike Srpske održana je trodnevna edukacija iz oblasti trijaže pacijenata, sa ekspertima iz Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana.
Održana trodnevna edukacija iz oblasti trijaže pacijenata u UKC Srpske - Foto: RTRS
Održana trodnevna edukacija iz oblasti trijaže pacijenata u UKC SrpskeFoto: RTRS

Cilj programa je osnaživanje sestrinstva i unapređenje različitih područja sestrinske prakse.

Trijaža pacijenata jedna je od najkomplikovanijih oblasti sestrinstva. Zdravstveni radnici su u okviru programa edukacije imali priliku da teorijski i praktično nauče o značaju, vrstama trijaže, te kako pravovremno reagovati u hitnim slučajevima.

- Što se tiče edukacije koja je održana veoma je važno da se uradi dobra trijaža bolesnika od koje jako često zavisi i život pacijenta. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i da će naše sestre otići u Ljubljanu da vide na licu mjesta kako medicinske sestre rade trijažu - rekao je Vlado Đajić generalni direktor UKC-a Republike Srpske.

Edukacija medicinskih sestara trajala je od 24. do 26. novembra. Tom prilikom je doneseno niz strateških odluka s ciljem pružanja što kvalitetnnijeg zbrinjavanja pacijenta.

- Mi vam želimo pomoći jer upravo u ovim danima što smo bili tu shvatili smo da imate izuzetno velike mogućnosti i da sve što ste zamislili ostvarite. Sa ovim dijelom što se zove trijaža smo dobili veliki plus u našoj medicini, veliko olakšanje za rad sa pacijentima i sa sestrama. Pacijenti su zadovoljni, medicinsko osoblje je zadovoljno. Sve što smo mi pridobili pokušali smo implementirati u vaš rad - navela je Radojka Milojka Bradarić, glavna sestra Zavoda za urgentnu neurologiju Klinike za neurologiju.

Načelnica Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske, Slavica Zeljković kaže da je donošenje odluke tokom trijaže složen i dinamičan proces, zbog čega je važna kvalitetna edukacija zdravstvenog osoblja.

- Posebno zadovoljstvo nam je što je ovaj put riječ o o sestrama. Trijaža pacijenta u Urgentim centrima je izuzetno važna. U početku smo mi više odlazili u Ljubljanu, ali u zadnje vrijeme vrijeme nam dolaze ljekari i tehničari ne samo iz Ljubljane nego iz Slovenije i drugih evropskih i svjetskih centara, to je neprocjenljivo bogatstvo za sve nas razmjena znanja i iskustava je bitno za svaku struku , a posebno za ljekare, medicinske tehničare i zdravstvene radnike - dodala je Zeljkovićeva.

Programu edukacije su prisustvovali i medicinski radnici iz opštih bolnica, domova zdravlja i službe hitne pomoći iz cijele Republike Srpske.