latinica  ћирилица
26/11/2022 |  17:59 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Asfaltiran put do hrama Preobraženja Gospodnjeg u selu Kolunić (VIDEO)

Asfaltiran put do hrama Preobraženja Gospodnjeg u selu Kolunić, kod Bosanskog Petrovca nada je u bolje sutra. Mještani kažu da je ovo pobjeda protiv svih nacionalnih prepreka jer je put u srpskom selu završen zahvaljujući federalnim institucijama i mještanima ovog kraja. A da je rodni kraj u srcu, potvrđuje i porodica preminulog pjevača Marinka Rokvića koja je obezbijedila dio sredstava kako bi put bio završen.
Bosanski Petrovac - Foto: RTRS
Bosanski PetrovacFoto: RTRS

U ravni Petrovačkog polja, na više od 600 metara nadmorske visine, u selu Kolunić zimi kada su snjegovi, mještani nikada nisu mogli doći automobilima do najstarijeg groblja Petrovačke regije i pravoslavnog hrama. Tu se nalazi i Crkveno-parohijski centar koji okuplja malobrojne mještane sela, koje broji oko 70 domaćinstava.

Na inicijativu Crkvene opštine Kolunić 140 hiljada maraka za izgradnju kilometar puta najvećim dijelom obezbijedila je Vlada kantona Sarajevo, federalno Ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice, Vlada Unsko-sanskog kantona i porodica pokojnog pjevača Marinka Rokvića.

- Svi mi ovdje dijelimo istu sudbinu, i mi i Bošnjaci. Svi ovi ljudi, bez obzira na vjeroispovijest i naciju, bili su skrajnuti i na marginama, tako da je najveće iznenađenje bila pomoć od Ministarstva za rad i socijalnu politiku Vlade kantona Sarajevo - kaže paroh Zdravko Bogojević.

Asfaltiranje puta pravoslavnom narodu sela Kolunić motiv je da život u pustim selima može da bude mjesto susreta sa onima koji su otišli na druge krajeve svijeta u potrazi za boljim životom.

Raduje i činjenica da je put do hrama obezvrijedio nacionalnu netrpeljivost i da je pobijedila sloga Srba i Bošnjaka, koji su zajedničkim snagama realizovali projekat kako bi mještanima bio olakšan život.