latinica  ћирилица
26/11/2022 |  18:49 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

U ponedjeljak nastavak pregovora o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama (VIDEO)

U ponedjeljak će biti nastavljeni razgovori o formiranju vlasti na nivou BiH. Iako je SNSD dobio ubjedljivo najveću podršku građana Republike Srpske, opozicione stranke najavljuju učešće u razgovorima. Prvi sastanak zakazan je za ponedjeljak u centrali SDP-a u Sarajevu.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Učešće su potvrdili SDS, PDP i Lista za pravdu i red. Lider SDP-a Nermin Nikšić uoči tog sastanka kaže da je moguće, ali nije realno da se vlast formira bez SNSD-a i HDZ-a.

Sitaucija oko nove parlamentarne većine na nivou BiH biće mnogo jasnija kada se 30. novembra u Narodnoj skupštini izaberu delegati za Klub Srba u Domu naroda, odnosno kada se 1. decembra konstituiše novi saziv i izabere rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.S teretom izbornih gubitnika, u pokušaju da konsoliduju sopstvene redove, opozicione stranke iz Republike Srpske okreću se pregovorima o formiranju vlasti na nivou BiH. Partnera traže u SDP-u koji predstavlja tzv. osmorku, oštro suprostavljenu SDA.

Iako sa pet poslanika u Predstavničkom domu, matematički mogu učestvovati u izboru Savjeta ministara, Nermin Nikšić ih upozorava da je bh vlast bez SNSD-a pogotovo bez HDZ-a teško ostvariva, mada moguća.

- Ali nije realno da se formira vlast na nivou BiH bar bez jednog od tih partnera jer je poznato da se nivou Federacije ne može formirati bez HDZ-a. Ima mogućnost sa opozicijom iz RepublikeSrpske ukoliko kaže da su spremni da rade na evropskom putu i izvršavati obaveze i planirati članstvo u NATO savezu - kaže Nikšić.

Ono što Nikšić nije kazao jer bi obesmislio predstojeće razgovore sa SDS-om, PDP-om i Listom za pravdu i red jeste da HDZ bez SNSD-a neće u vlast. Na nedavnom mostarskom sastanku Dragan Čović jasno je poručio da neće podržati opoziciju iz Republike Srpske kao 2014-te, da kao izborni gubitnici uđu u Savjet ministara.

- Mi smo kazali da naše partnerstvo nema alternativu, to je izborni rezultata, kakve god da je matematike pravio to je nemoguće da se desi - rekao je Čavić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik naveo je da SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ, a HDZ neće bez njih.

To nije jasno opoziciji iz Republike Srpske. Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović uvjeren je da će se u ponedjeljak postići dogovor o budućem Savjetu ministara što bi kaže bio snažan udarac SNSD-u. Lider PDP-a Branislav Borenović potvrdio je učešće na sastanku sa SDP, baš kao i SDS.

- Matematički nije nemoguće da uđemo u vlast, ali ne po svaku cijenu. Mi se zalažemo za izmjenu Izbornog zakona i ukidanje akciza. Onda bio pristali - ističe Milan Miličević v.d. predsjednika SDS.

Sastanku SDP-a i opozicionih stranaka iz Republike Srpske prisustvovaće poslanici Pokreta za državu u Narodnoj skupštini. Od njihovih pet ruku zavisi izbor petog delegata u Klub Srba Doma naroda. SNSD i partneri mogu računati na tri, opozicija na jednog delegata.

- Mi smo dobili informaciju da je zahtjev opozicije Republike Srpske sastanak sa SDP u Sarajevu i da su oni u kuloarima u pregovorima sa Nikšićem, a nose najveću odgovornost za ovog delegata čak spremni da podrže Vojina Mijatovića, a ako su oni spremni za to mi ćemo stati naravno iza svog čovjeka - naglasio je Sevlid Hurtić poslanik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U prevodu, podrškom Vojinu Mijatoviću, opozicija gubi drugog, a SNSD-e dobija 4. delegata, a Pokret za državu izvjesno ulazi u Vladu Republike Srpske. Sa četiri delegata u Klubu Srba, SNSD praktično će biti nezaobilazan pri formiranju vlasti, sve će biti jasnije 1. decembra na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma, kada se bira rukovodstvo što će biti orijentir za buduću parlamentarnu većinu na nivou BiH.