latinica  ћирилица
26/11/2022 |  20:25 ⇒ 20:27 | Autor: SRNA

Sijarto: Evropski parlament - političko tijelo koje donosi političke presude

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto optužio je danas Evropski parlament i kritičare konzervativne mađarske vlade iz EU da koriste spor u vezi sa vladavinom prava za poravnanje političkih računa.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

- Trenutno postoje političke percepcije protiv Mađarske jer postoji konzervativna, hrišćansko-demokratska vlada u posljednjih 12 godina i, povrh toga, mi smo uspješni - rekao je Sijarto francuskim medijima.

Evropska komisija je u septembru predložila da Savjet EU zamrzne 7,5 milijardi evra iz budžeta EU za Mađarsku, navodeći kao razlog korupciju, nakon što je izvršna vlast EU u aprilu pokrenula mehanizam uslovljavanja vladavinom prava.

Evropski parlament je u četvrtak glasao za "zadržavanje zamrzavanja", tvrdeći da 17 korektivnih mjera koje su dogovorili Brisel i Budimpešta nije bilo dovoljno za rješavanje "postojećih rizika po finansijske interese EU", čak i ako se sprovedu u potpunosti.

Savjet ima rok do 19. decembra da donese odluku.

Sijarto je optužio Evropski parlament sa ljevičarskom većinom da je "političko tijelo koje donosi političke presude".

On je naveo da zapadnoevropski kritičari premijera Viktora Orbana pokazuju "veliko i sramno nepoštovanje prema mađarskom narodu", koji je izabrao konzervativnu stranku Fides da vodi njihovu zemlju.

- Oni nas mrze jer idemo protiv mejnstrima, a ipak smo uspješni. Vlade ovih zemalja uvijek govore o demokratiji - pa onda poštuje demokratiju - rekao je Sijarto.

On je odbacio optužbe za sistematsku korupciju protiv Mađarske, tvrdeći da rasprostranjena korupcija ne bi dozvolila rast nacionalne ekonomije.

N- aš BDP raste za iznos koji je znatno iznad evropskog prosjeka - rekao je Sijarto, prenosi Sputnjik.