latinica  ћирилица
27/11/2022 |  10:58 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Šolaja: Kandidatski status se najavljuje, ali se previđaju strogi zahtjevi

Dodjeljivanje BiH statusa kandidata EU se već duže vrijeme najavljuje, ali se često previdi činjenica da će to biti uslovljeno strogim zahtjevima koje će BiH teško realizovati zbog unutrašnjih neslaganja, izjavio je Srni profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.
Miloš Šolaja - Foto: SRNA
Miloš ŠolajaFoto: SRNA

Šolaja je rekao da to defakto znači "niste neki kandidat" i da je to više ustupak prema zemljama zapadnog Balkana i proizvod činjenice da su Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobile status kandidata bez da su to prethodno opravdale, odnosno nisu bile dio nikakvih procesa prema članstvu u EU.

- Činjenica je da će se insistirati, u skladu sa prijedlogom predsjednika Francuske Emanuela Makrona, na klasterskom pristupu i veoma strogim uslovima i zahtjevima u pogledu reformi da bi se kandidatski status istinski dostigao do tog nivoa da počnu pregovori - rekao je Šolaja.

On je naveo da će biti teško sve to realizovati jer u BiH postoje unutrašnja neslaganja koja će kočiti.

- Tu ne treba gledati u EU nego u unutrašnje odnose u nastojanju da se postigne unutrašnji strateški konsenzus na putu evropskih reformi - zaključio je Šolaja.

Komesar EU za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji posjetiće sutra BiH gdje će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH.