latinica  ћирилица
27/11/2022 |  13:03 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Mazalica: Oprezno sa ustupcima na evropskom putu

Republika Srpska treba da bude veoma oprezna kada je riječ o davanju ustupaka zarad evropskog puta BiH, posebno imajući u vidu da je i EU sklona da postupa kontradiktorno, izjavio je Srni član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju u prethodnom sazivu Narodne skupštine Srpske Srđan Mazalica.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je naglasio da u takvom procesu, koji je na dugom štapu, treba biti oprezan u ispunjavanju uslova s obzirom da je 14 prioriteta zadatih BiH skup uslova postavljenih na način da se nikada ne ispune, jer ima određenih političkih pitanja koja ne spadaju u domen evropskih integracija.

- Treba uvijek pratiti koliko je druga strana u Federaciji BiH raspoložena da podnosi i neke kompromise za pristupanje EU. Smatram da proces evropskih integracija uopšte nije u interesu političkog Sarajeva ako nema centralizacije BiH i stvaranja unitarne BiH - rekao je Mazalica.

On je napomenuo da su se ranije obaveze BiH, kada je riječ o dobijanju kandidatskog statusa, redukovale na donošenje zakona o javnim nabavkama, što je urađeno, i zakona o sukobu interesa i Visokom i sudskom tužilačkom savjetu, što je ostalo.

Mazalica nije optimista da bi preostala dva zakona mogla biti usvojena u nekom kraćem periodu.

On je dodao da, uprkos tome, pregovori trebaju početi, što je suštinski važno, tek na proljeće pod uslovom da se riješi 14 prioriteta.

- Međutim, politička situacija i odnosi i vrlo nejasno formiranje vlasti na nivou BiH, kako će izgledati i najave da će se isključiti stranke pobjednice u političkim zajednicama Srba i Hrvata, ne daje mi nadu da će preostali prioriteti moći biti ispunjeni u dogledno vrijeme imajući u vidu da su neki neprihvatljivi za Republiku Srpsku, ali i za političko Sarajevo, konkretno kada je riječ o rješavanju pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH - naglasio je Mazalica.

Komesar EU za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelji doputovaće sutra u dvodnevnu posjetu BiH tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima BiH o reformama i narednim koracima na evropskom putu BiH.