latinica  ћирилица
27/11/2022 |  14:46 ⇒ 14:46 | Autor: TANЈUG

Marokanac oborio rekord Beogradskog polumaratona

Atletičar iz Maroka Mohamed el Gazouani pobjednik je Trećeg beogradskog jesenjeg polumaratona, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Kavalin Nahimana iz Burundija.
Pobjednici Beogradskog jesenjeg polumaratona (foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr) -
Pobjednici Beogradskog jesenjeg polumaratona (foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr)

El Gazouani je oborio rekord Beogradskog polumaratona u trci na 21 kilometar, pošto je ostvario vrijeme od jedan sat, dva minuta i 43 sekunde. Dosadašnji rekord Beogradskog polumaratona iznosio je jedan sat, osam minuta i 19 sekundi.

Drugo mjesto pripalo je Kenijcu Bernardu Vambui Musauu (1:03:14). Treći je bio još jedan Kenijac Peter Mvaniki Njeru (1:03:28).

Od srpskih predstavnika najbolji je bio Đuro Borbelj, koji je bio šesti. On je ostvario vrijeme od jedan sat, devet minuta i pet sekundi. Marko Ranković bio je sedmi (1:10:19), dok je Denis Firulović osvojio osmo mjesto (1:11:42).

Atletičarka iz Burundija Kavalin Nahimana pobjednica je trećeg Beogradskog jesenjeg polumaratona u ženskoj konkurenciji. Nahimana je 21 kilometar istrčala za jedan sat, 13 minuta i dvije sekunde.

Druga je bila Lena Јerotić iz Kenije (1:15.44), dok je treće mesto pripalo srpskoj atletičarki Nori Trklji, koja je ostvarila vreme od jedan sat, 23 minuta i 39 sekundi.

Kenijski atletičar Filip Kimaijo pobijedio je u trci na deset kilometara. Kenijac je istrčao za 31 minut i 41 sekundu.

Drugo mjesto pripalo je Srbinu Velimiru Bojoviću, koji je ostvario vrijeme 31 minut i 59 sekundi. Treći je bio Uroš Gutić iz Bosne i Hercegovine, koji je deset kilometara istrčao za 32 minuta i 25 sekundi.

U ženskoj konkurenciji prva tri mjesta na deset kilometara pripala su srpskim atletičarkama.

Pobijedila je Milica Tomašević, koja je ostvarila vrijeme od 38 minuta i 56 sekundi. Drugo mjesto pripalo Aleksandri Kostadinović, koja je za pobjednicom kasnila 60 sekundi, dok je treća bila Јovana Stelkić. Ona je ostvarila vrijeme od 41 minut i 57 sekundi.

Na trećem Beogradskom jesenjem polumaratonu održane su dvije takmičarske trke na 21 i na 10 kilometara, kao i porodična trka od 2,3 kilometra.

Na trećem Beogradskom jesenjem polumaratonu učestvovalo je 4.000 takmičara u sve tri trke.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić otvorila je 3. Beogradski polumaraton, kao i Porodičnu trku, koja je ove godine prvi put održana u okviru ove manifestacije.

Kisićeva je istakla da joj je drago što je u trci učestvovao veliki broj djece i porodica, koji su ovaj dan posvetili zdravlju i druženju sa svojim najbližima.

Kako je navela, time su pokazali da nema ništa ljepše od zdrave i srećne porodice i da je zdravlje najveća vrijednost današnjice. U okviru Porodične trke učestvovalo je oko 200 porodica, a najmlađi učesnici imali su svega nekoliko mjeseci.