latinica  ћирилица
27/11/2022 |  14:51 ⇒ 28/11/2022 | 07:05 | Autor: SRNA

Đuragić: U najboljem slučaju moguć "uslovni" kandidatski status

Šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu Mario Đuragić izjavio je da BiH u najboljem slučaju može dobiti "uslovni" kandidatski status koji suštinski neće značiti ništa, ocijenivši da je proces pristupanja BiH, ali i ostalih država regiona EU za sada predstava u kojoj svako učestvuje iz svojih razloga.
Mario Đuragić - Foto: RTRS
Mario ĐuragićFoto: RTRS

Đuragić je podsjetio da se Sjeverna Makedonija, koja je još 2005. godine dobila kandidatski status, u međuvremenu nije pomjerila sa "mrtve" tačke, dok je Turska, kako kaže, još drastičniji primjer licemjernog odnosa EU prema zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

- Proces napredovanja ka članstvu EU danas je prije svega zasnovan na geopolitičkim razlozima i na potpunoj lojalnosti i potčinjavanju EU. Tako su ove godine Ukrajina i Moldavija `nagrađene` kandidatskim statusom kao zemlje čiji su politički lideri izrazito lojalni EU i antiruski nastojene - ukazao je Đuragić.

On navodi da je istovremeno Gruzija prepoznata kao "perspektivna" članica, kojoj je dodijeljen uslovni kandidatski status dok ne ispuni postavljene prioritete, odnosno dok ne postane dovoljno lojalna i antiruska.

- Za napredak prema EU srpski lideri ne rade dovoljno protiv interesa svog naroda, a za interese EU, tako da je sam proces pristupanja BiH, ali i ostalih država regije EU za sada predstava u kojoj svako učestvuje iz svojih razloga - rekao je Đuragić za Srnu.

Komentarišući sutrašnji dolazak komesara EU za susjedske odnose i proširenje Olivera Varheljija, Đuragić smatra da lični stavovi Varheljija u pogledu odnosa prema zamljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU ne korespondiraju u potpunosti sa zvaničnom politikom EU.

- Početkom decembra će se u Tirani održati samit EU - Zapadni Balkan, a nedugo zatim će lideri EU raspravljati o budućem statusu BiH, pa njegovu posjetu vidim kao pripremu za te sastanke i u isto vrijeme kao nastupnu posjetu novoizabranim članovima Predsjedništva BiH - rekao je Đuragić.

On je podsjetio da se u Tirani očekuje usvajanje zajedničke deklaracije između EU i zemalja učesnica samita, upozorivši da bi ona mogla sadržavati formulacije neprihvatljive sa stanovišta srpskog nacionalnog interesa, posebno u pogledu očekivanog usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

- U interesu komesara Varheljija je da obezbijedi puni konsenzus oko sadržaja same deklaracije, pa u skladu sa tim vidim to kao glavni cilj njegove posjete - zaključio je Đuragić.